KRISTIANSAND: – Til dem (bønder red. an) vil jeg si: Bruk sjansen nå! Det er ikke ofte det kommer noen på døra helt gratis for å hente denne typen av avfall. Hvis du ikke har brukt en ting på ti år, kommer du kanskje ikke til å gjøre det de ti neste heller, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Skrottinnsamlingen starter i dag (mandag) når Bjørnøy skjærer metallbåndet på Øvre Kirkeby gård i Maridalen i Oslo. Hensikten er å samle inn 15.000 tonn med metallskrot og farlig avfall fra norske gårdsbruk. Kampanjen vil pågå i ett år.

– Metallavfallet kan brukes som materiale i nye bygninger. Skrot for noen, nyttig for andre, sier Bjørnøy.

Det meste av skrotet skal gjenvinnes i Mo i Rana.

35.000 tonn med landbruksskrot ble samlet inn da tilsvarende innsamling ble foretatt i Sverige.

I Norge står det nasjonale dugnadssamarbeidet "Hold Norge rent" bak kampanjen. Organisasjonen har fått med seg landbruket, reiselivet og kommunen på aksjonen.

– I første omgang blir det landbruket i Vestfold, Akershus og Østfold som får besøk av lastebiler som kan ta med seg gamle traktorer, ploger, harver og piggtrådgjerder. Deretter skal lastebilene jobbe seg videre over hele bygde-Norge. I februar holder de trolig på med Agder-fylkene, mens innlandet får besøk på vårparten, sier kampanjeleder Dag Endal fra «Hold Norge rent».