Stavanger/Oslo (NTB–Arne Børcke): Den underlige «redningsaksjonen» skjedde langt til havs, 30 nautiske mil sør for Lindesnes, natt til lørdag, under moderate værforhold. Kystvakten, to politidistrikter – Rogaland og Agder – og til og med tollvesenet var involvert.

– Det var unektelig en merkelig situasjon. Mannen kom med flere merkelige forklaringer som ikke stemte, blant annet sitt eget navn. Og han hadde vanskeligheter med å gjøre rede for båten. Etter flere timer måtte vi bare la ham fortsette ferden, sier operasjonsleder Kurt Løklingholm ved Rogaland politidistrikt til NTB.

Ikke hjemmel

NRK melder at båten skal være verdt flere millioner kroner, og at eierforholdet er uklart.

Ifølge operasjonslederen rettet Kystvakten forespørsel til politiet om de kunne ta båten til norsk havn for avhør. Dette ble vurdert av politijurister både ved Rogaland og Agder politidistrikter.

– Begge instanser fant at det ikke var hjemmel for å bringe farkosten til norsk havn fordi den befant seg i internasjonalt farvann.

Danmark eller Middelhavet

Men etter en lengre parlamentering «over rekka» overleverte han passet for kontroll. Det viste at mannen var 32 år gammel og hadde adresse i Oslo.

Dermed kunne han fortsette ferden «inn i det ukjente». Riktignok oppga han etter hvert at han var på vei til Danmark eller Middelhavet, men ikke hva han skulle der.

Norsk politi valgte å avslutte saken med det. Det samme gjorde tollvesenet. (©NTB)