ARENDAL: — Etter en samlet vurdering har vi skjerpet siktelsen mot mannen. Vi fikk for kort tid siden på bordet de sakkyndige rapportene i saken. Ut fra barnets tilstand da det ble brakt til sykehuset i Arendal 10. desember i fjor, har vi skjerpet siktelsen mot mannen, sier politiadvokat Jan Atle Hansen i Agder politidistrikt.

Det var 10. desember at den lille gutten på to måneder ble brakt til sykehuset i Arendal. Han var født fem uker for tidlig. Under normale forhold skulle han så vidt ha vært utskrevet fra nyfødtposten da han ble tatt imot med omfattende skader på akutten.

Den lille gutten bar preg av mishandling ved innleggelsen. Alarmen gikk derfor umiddelbart på sykehuset. Både barnets mor og hennes 20 år gamle samboer ble varetektsfengslet. Politiet mente volden mot barnet måtte være påført av noen, og de to ble siktet. Barnemoren ble løslatt lille julaften.

Dette er skadene barnet var påført da det ble lagt inn og politiets vurdering av hvordan det har skjedd:

Brudd på lårbenet etter for kraftig maktbruk overfor barnet.

Flere ribbensbrudd etter for hardhendte grep rundt barnets brystkasse.

Indre blødninger i hodet og i øynene etter kraftig risting.

— Politiet har grunn til å tro at voldsbruken overfor barnet har funnet sted i hjemmet, sier politiadvokat Jan Atle Hansen.

— Det er ikke grunn til å tro at det er brukt gjenstander mot barnet. Her er det snakk om at bare nevene har vært brukt, sier Hansen.

Det er ikke nye momenter i saken som gjør at siktelsen er utvidet. Men en samlet vurdering av barnets tilstand ved innleggelsen, gjorde at politiet skjerpet siktelsen.

Det betyr i realiteten at barnet var livstruende skadet og ville ha dødd hvis det ikke hadde blitt tatt under kyndig legehjelp.

— Barnet har heldigvis hatt en fin utvikling, men det er usikkert med hensyn til senskader. Dette vil være uavklart i lang tid fremover, sier Hansen.

Han har nå sendt sin innstilling til statsadvokaten i Agder. Der vil det bli vurdert hva en tiltale mot 20-åringen vil lyde på.

20-åringen ble sist varetektsfengslet i forrige uke fram til 31. mars i Kristiansand tingrett. Tidligere har han vært fengslet av Aust-Agder tingrett i Arendal. Anker både til lagmannsrett og høyesterett på fengslingen har ikke ført fram.

— Han nekter straffeskyld etter siktelsen, er alt Jan Atle Hansen vil si.

Nå er 20-åringen varetektsfengslet med bakgrunn i at det vil være støtende for allmennheten om han hadde blitt løslatt.

— Kravet for å få varetektsfengsling på dette grunnlaget, er enten tilståelse eller at bevisene mot ham har særlig styrke. Det er mye strengere enn skjellig grunn til mistanke som brukes i andre saker, forklarer Jan Atle Hansen.

Den øvre strafferammen for det 20-åringen er siktet for, er åtte års fengsel.

svein.versland@fedrelandsvennen.no