FRA VEI TIL AVENY: Villaen Amalienborg, der operasanger Kirsten Flagstad bodde, til venstre i bildet. I dag heter det Lumberveien, men styreleder Tor Mørne hos utbygger Lumber AS, her flankert av Håkon Skjelsbæk (t.v.) og Ole Kristian Wikstøl, akter å bytte veinavn. Foto: Vegard Damsgaard
POPULÆRE SKYLLINGSHEIA: Klasse 1A og 4A fra Vågsbygd skole hadde inntatt bålplassen for å vise hvor verdifull «hundremeterskogen» er for barna. Elevene nærmest er Maria Vassbotn, Ludvik Ravnevand, Emma Mathilde Ahlstrøm og Mathilde Graaner Abrahamsen. Foto: Vegard Damsgaard
ENGASJERT VELLEDER: -Dette er en grønn perle, en liten hundremetersskog. Et friområde for unger og pustehull for voksne. Følelsen blir ikke den samme med en vegg av blokker, sa Stine Bårdsen, leder av Vågsbygd Vel, mens prosjektleder Jan Willy Føreland lyttet. Foto: Vegard Damsgaard
SKYLLINGSHEIA: Byutviklingsstyret og naboer trålte torsdag det populære friområdet med utsikt mot Odderøya og Bragdøya. Foto: Vegard Damsgaard
STUDERTE UTSIKTEN: Med 150 nye boliger i opptil fem etasjer fryktet flere beboere for utsikten, og fikk medhold av politikerne i byutviklingsstyret. Prosjektleder Jan Willy Føreland forklarer. Foto: Vegard Damsgaard
SNART BYGGESTART: Slik er de fem blokkene illustrert ved foten av Skyllingsheia. Blokka bakerst må nå erstattes av barnehage. Amalienborg er vist med rødt tak. Foto: Damsgaard, Vegard
STORE PLANER: Slik har Lumber AS tidligere presentert utviklingen av hele området med næring, boliger og båthavn. Foto: ILLUSTRASJON: LILLEBROR DESIGN

KRISTIANSAND: Investorene beskyldes nå for å lempe industrihistorien til Lumber på sjøen.

— «Amalienborg Aveny» er jålete og fancy, og selger nok bedre. Det selger ikke at Vågsbygd er industribygda, men det er det vi er, og det burde vi være stolt av. Språklig er det også helt feil, dette er jo ingen aveny – en bred paradegate á la Karl Johan eller Champs-Élysées, uttaler Pål Friis til Fædrelandsvennen.

Funkisvillaen Amalienborg var hjem for verdensberømt operasanger Kirsten Flagstad (1895–1962), nå kontorer for Lumber AS. De mener det nye navnet klinger klokkerent.

Positiv klang

Torsdag inviterte den profilerte overlegen ved Sørlandet sykehus selveste byutviklingsstyret inn i hagen sin i Lumberveien. Der fikk politikerne se hva det betyr å få en fire etasjers blokk midt i synet.

— Fjerdeetasjen tar sjøutsikten, mens tredjeetasjen er akseptabel, påpekte Friis.

Lumber AS, tilhørende familien Eidjord, utvikler det gamle industriområdet mellom Elkem på den ene siden, og Jaktodden på den andre. Totalt 400 nye boliger, næring, kontorer og flere hundre båtplasser.

Under høringsrunden for de 150 første boligene har ekteparet Friis/Albert protestert skriftlig mot navnet Amalienborg Aveny, som allerede brukes i markedsføringen.

— Er dere ikke stolte av industrihistorien?

— Jo, men dette blir transformert til et boligområde, derfor det nye navnet. Vi ønsker ikke å være jålete, men videreutvikle en identitet rundt Amalienborg, som det knyttes positive holdninger til, uttaler Jan Willy Føreland, prosjektleder for Lumber AS.

Navnekomiteen på banen

Styreleder Jan Mørne tar heller ikke beskyldningene så tungt:

— Pytt. Jeg synes det er et fint navn. Det er tross alt Kirsten Flagstad og Amalienborg de fleste forbinder med dette stedet, mens du må være på min alder for å kjenne Lumbers industrihistorie, hevder den godt voksne styrelederen.

Mørne finner veien bred nok til å kalles en aveny, men det er det kommunens navnekomité som nå skal avgjøre. Der sitter en kar som ikke glemmer så fort.

— Historie er historie. Jeg har min mening, men vil drøfte dette med de to andre i komiteen før jeg går ut med mitt standpunkt, sier KrF-veteran Harald Sødal til Fædrelandsvennen.

Fjernet en blokk

Vågsbygd vel advarte mot å bygge Skyllingsheia inne.

— Dette er en liten hundremeterskog, et friområde for unger og pustehull for voksne. Følelsen blir ikke den samme med en vegg av blokker foran, mente velleder Stine Bårdsen.

Torsdag valgte byutviklingsstyret å sende planen for de fem blokkene i retur. De krever at en blokk med 28 leiligheter erstattes av barnehagen som opprinnelig var plassert nede på flaten. Dessuten senkes blokka nærmest Friis.

Høyre og Frp tok til orde for fortetting, og mente forslaget om barnehage kom for sent. Ap, KrF, Venstre og Miljøpartiet de Grønne ville det annerledes.

— Det er ikke mange av disse intime, trygge lekeområdene for barn i Vågsbygd. Det er et riktig valg at dette skjermes for bebyggelse, mente gruppeleder Mette Gundersen (Ap).