KRISTIANSAND: Politiet jakter på våpen og vil kroppsvisitere befolkningen i gågata og inne på barer og restauranter.

— Så langt i høst har vi beslaglagt to kniver ved bruk av slike metalldetektorer, forteller leder av ordensseksjonen ved Kristiansand politistasjon, Reidar Vang.

Siden Agder, som eneste politidistrikt i landet, startet med visitering av personer i helgene, er det beslaglagt totalt tre kniver. Beslutningen om å kroppsvisitere folk på byen ble tatt for om lag fire år siden. Politiet fortsetter dermed jakten på kniver med uforminsket styrke.

— Hensikten er å ta dem som går med våpen på byen, samtidig som det har en preventiv virkning, sier Vang.

Vang forteller at politiet har satt seg som mål å foreta stikkprøver to ganger i døgnet gjennom helga. Kroppsvisiteringene foregår i første omgang i gågata og inne på restauranter, i samarbeid med utestedene.

Samarbeid

Ordfører Jan Oddvar Skisland hadde i går innkalt reiselivsnæringen og politiet til et lukket møte på hans kontor. Hensikten var å kartlegge voldssituasjonen i Kristiansand, samt komme med forslag til tiltak som kan bedre situasjonen. (Hele tiltakslisten i egen sak.)

  • Vi må erkjenne at vi har et voldsproblem i byen. Det nytter ikke å dysse det ned. Det er først når problemene kommer opp i lyset at vi kan gjøre noe med dem, sier Skisland.

På dagsorden sto unge, voldelige menn på.

— Vi ser at det er menn i midten av 20-årene som står for det meste av volden. Det er her vi har den største utfordringen, sier Skisland til Fædrelandsvennen.

Skisland er selv far, og sier han er opptatt av at hans egne barn ikke går på byen alene.

— Jeg har ikke tenkt så mye på at de ikke skal få dra til byen i helgene, men jeg ber dem om å gå sammen med andre, understreker Skisland.

Urbanisering

Politistasjonssjef Ole Hortemo mener det er skjedd en «urbanisering» når det gjelder den grove volden i Kristiansand.

— Vi ser at flere av episodene skjer i sentrum av byen og gjerne i forbindelse med utestedene, sier Hortemo.

Et av forslagene er mer videoovervåkning. - Det vil avhenge av hvor mange ressurser politiet skal bruke på dette. Dessuten må en slik satsning være et samarbeid mellom både politiet og kommunen, sier Hortemo.