Det sier forsker Knut Jørstad ved Havforskningsinstituttet i Bergen til NTB.

— Hummerbestanden har gått veldig tilbake og ligger på et lavmål de fleste steder i landet. På Sørlandet er det tegn som tyder på at det er en liten økning i bestanden, men stort sett har bestanden ligget nede i lang tid, sier Jørstad.

Vil øke bestanden

Fra mandag morgen klokken 08 er det lovlige hummerfisket i gang igjen i storparten av landet. Hummeren er totalfredet mellom 1. januar og 30. september. Dette er gjort for å forsøke å få opp igjen bestanden, som er blitt sterkt redusert de siste 30 - 40 årene.

Når 1. oktober faller sammen med en helg, starter fisket kommende mandag, altså 3. oktober i år.

— Tidligere hadde vi vårfiske som gikk fram til 1. juni. Dette ble det slutt på for et par år siden, og det er et positivt tiltak som vil bidra til å øke bestanden, sier Jørstad.

Forskerne er opptatt av å verne dagens bestand og få den opp igjen. En egen komité med medlemmer fra blant annet Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet vurderer bestanden og foreslår regler om vern og regler for bruk av redskap.

– Fra Havforskningsinstituttets side har vi pekt på flere tiltak for å få bestanden opp igjen. Det viktigste er å begrense fisket. Et tiltak som vi har pekt på, og som også er gjennomført, er begrensning i sesongen.

– Holdningsendring

Jørstad sier at det også er viktig å se på betydningen av bifangst av hummer for å styrke bestanden. Bifangst skjer ved at hummeren tas i garn og ruser om sommeren når den er fredet. Da skal den kastes ut igjen, men det skjer ikke alltid.

– Det er behov for en holdningsendring her, kombinert med bedre overvåking, sier Jørstad.

Kontrollen i dag utøves i først rekke av Kystvakten, som har hatt en utvidet innsats mot ulovlig hummerfangst i sommer og høst.

Kystvakten opplyser at flere hundre ulovlige redskaper er beslaglagt fra svenskegrensen til Trøndelag i sommer. De som blitt tatt for ulovlig hummerfiske risikerer bøter på tusenvis av kroner per hummer.

KV «Agder» kontrollerer

På Sørlandet varsler KV «Agder» at kontrolleringen av hummerfisket skjerpes dette året.

— Vi har et stort distrikt å ta oss av, helt til svenskegrensen. Men at vi vil være aktive, det kan jeg love, sier skipssjef Terje Rødahl til Farsunds Avis.

Han har registrert at folks holdninger til hummerfisket har endret seg. KV «Agder» kommer stadig over redskap som folk bare lar stå igjen.

— Vi ser det på groinga at teinene har stått lenge. Generelt er det alt for mye av den slags. Folk tenker vel gjerne at det er ikke så nøye med ei koreateine som koster 50 kroner i innkjøp, sier løytnant Rødahl.