LILLESAND: — Dette er verre enn vi hadde trodd. Det samme som å rive ned hele Møglestu. En medielinje som de ikke har ønsket seg, har de fått. Mens alt det andre, som var svært viktig, har de ikke fått i det hele tatt, sier Lillesands-ordfører Arne Thomassen.

Idrettslinje, matfag, samfunnsfag og økonomi, bygg og anlegg og studiespesialiserende formgivning. Alt dette sto på Møglestus ønskeliste. Men ingenting har fått plass i Fylkesrådmannens planer for Møglestu videregående.

— Elevreduksjonen er dramatisk. Et ønske fra Møglestu var 480 elever. Det blir foreslått 405. I praksis betyr det 370-380, sier Thomassen.

— Fylkesrådmannen peker på at Lillesand ligger nær Kristiansand med flere tilsvarende tilbud?

— De bruker argumentene akkurat slik det passer dem. Jeg har alt snakket med flere fylkespolitikere og sendt melding til de andre partiene i Lillesand.

— Fylkesrådmannen er sterkt uenig i at dette er noen nedbygging av Møglestu, og hevder at det dreier seg om en utvidelse av tilbudene?

— Det er jeg helt uenig i. Dette er en nedbygging. Jeg tror vi kommer til å kjempe mest for idrettslinja og studiekompetanse på formgivning. Så får vi vende oss mot Vest-Agder og se om de kan være med og utnytte ledig kapasitet på kjøttfag og byggteknikk.

Møglestu har heller ikke fått gjennomslag for sitt nei til «motorskoler» - at store skoler med et bredt tilbud - får ansvar som faglige «motorer». Det legges opp til at Strømsbu er motorskole for fire tilbud, Møglestu ingen.

— Vi vil ikke finne oss i at skolen blir andrerangs. Nå får vi se hva fylkestinget avgjør. Det kan bli enda mer aktuelt å diskutere fylkestilhørighet utover høsten, sier Thomassen.

Han setter spørsmålstegn ved sammensetningen av den arbeidsgruppa som har vært i sving og levert sin innstilling til fylkesrådmannen. Vestlige Aust-Agder har bare vært representert med én elevrepresentant som trakk seg.

Eksporterer 80 elever

Også utdanningsforbundet ved Møglestu, med klubbleder Ylva Blomberg i spissen, reagerer. Forbundet er riktignok glad for å få medie og kommunikasjon, men skolen er dimensjonert for opp mot 100 flere elevplasser.

Det blir vist til Utdanningsforbundet i fylket som understreker at Midtregionen får tilført elever, mens både vest, øst og Setesdalen får færre. Vestregionen får hele 31 prosent nedgang.

Med forslaget til fylkesrådmannen vil Lillesand og Birkenes eksportere rundt 80 elever til skoler utenom de to kommunene. Utdanningsforbudet ved Møglestu foreslår en delt løsning med en felles klasse på alle tre trinn med 15 elever på idrett - studieforberedende - og 15 på formgivning - studiespesialiserende. Skolen har god kompetanse innen begge utdanningsprogrammene, og de praktiske forhold ligger godt til rette», heter det.