KRISTIANSAND: Pressens Faglige Utvalg mener Fædrelandsvennen var i sin fulle rett til å ta opp indre stridigheter i lokalavdelingen av Arbeidsmiljøskaddes Landsforening.

Det slår utvalget fast i en fersk kjennelse.

Avisen brakte 12. april an nyhetsartikkel om at Jeanette Vatne ble kastet ut av styret for ALFs lokallag i Vest-Agder da hun stilte spørsmål ved regnskapene. Vatne påstod at lokallaget hadde noe å skjule.

— Problemet er at Lars Kristian Helle fra Mandal er både leder og kasserer. Det er som å sette bukken til havresekken, sa Vatne til Fædrelandsvennen. Hun pekte også på flere andre forhold hun mente var kritikkverdige.

Hille og ALF mente Fædrelandsvennen i artikkelen brakte usanne og krenkende påstander og klaget avisen inn for PFU.

Men pressens eget vaktorgan mener Fædrelandsvennen var i sin fulle rett til å ta opp de indre stridighetene. I kjennelsen heter det at «det er en konflikt mellom kilden og Arbeidsmiljøskaddes Landsforening, og det er i den forbindelse avisen formidler den krasse kritikken av foreningens formann. Slik utvalget ser det, må formannen, i kraft av sin stilling, i større grad enn menigmann tåle offentlig kritikk.»

Utvalget legger også vekt på at lederen har fått god mulighet til samtidig imøtegåelse av kritikken, men selv valgte å ikke benytte seg av dette tilbudet.

PFU viser til at påstand står mot påstand om hvorvidt Vatne ble kastet eller gikk frivillig fra styret. «Etter utvalgets mening kunne avisen med fordel ha fremsatt utsagnet om å bli kastet som kildens eget, og ikke som et faktum. Utvalget finner likevel at en slik betegnelse må være innenfor det presseestisk akseptable, og legger også vekt på at organisasjonen fikk mulighet til samtidig imøtegåelse», heter det i kjennelsen.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no