ARENDAL:- Avdelingsoverlege Kåre Danielsen feilinformerer i sitt leserinnlegg i Agderposten den 27/2-13 og i Fædrelandsvennen 28/2, der han påpeker at det er kun ca. 2000 barn som vil få mer en 1 times reisevei til sykehuset i Kristiansand, skriver Nina Roland som representerer Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte, Aust— og Vest Agder Fylkeslag på vegne av 23 foreninger for kronisk syke barn.

Bakgrunnen er at Sørlandet sykehus vurderer å overføre behandling av akutt syke barn og nyfødte fra Barnesenteret i Arendal til Kristiansand. Årsaken er at sykehuset i Arendal ikke har nok legestillinger til å ha beredskap 24 timer i døgnet. Derfor pågår det nå et arbeid på sykehuset som skal munne ut i en anbefaling om enten å tilføre flere legestillinger til Arendal, eller overføre barna til Kristiansand.

FAKKELTOG: Det blir samling i Arendal kulturhus 15. mai i kampen for å bevare dagens aktivitet ved Barnesenteret på Sørlandet sykehus Arendal. Foto: Kjartan Bjelland

Reisevei

Under arbeidet med dette er det undersøkt hvor mange barn i Aust-Agder som får forlenget reise dersom de må til Kristiansand i stedet for Arendal. I en kronikk i Agderposten og Fædrelandsvennen har leder av Barnesenteret, Kåre Danielsen, skrevet at rundt 2000 barn i Aust-Agder får lengre reisevei til Kristiansand og at 10.000 barn fra Vest-Agder får lengre reisevei når tilbudet er i Arendal.

Organisasjonene protesterer på tallet 2000 og mener det er tre ganger så mange, altså 6000 barn som får lengre reisevei fra Aust-Agder til Kristiansand.

— For vår gruppe handler det ikke om en akutt innleggelse en sjelden gang, men om en ekstra påkjenning når akutt sykdom rammer – noe som vil skje oftere og med mer alvorlig utfall enn hos normalt friske barn, skriver Roland i brevet.

Bekymringsmelding

Brevet er en bekymringsmelding som er stilet til styrelederen i Sørlandet sykehus, Camilla Dunsæd, og har også gått til ledergruppen ved sykehuset. I tillegg har Barneombudet, brukerutvalget og fylkeslegen i Aust-Agder fått kopi.

I brevet står det også: "Vi er bekymret for prosessene, spesielt fordi det synes å være minimalt med dialog mellom sykehusets styre og direktør og barnesenterets leger og sykepleiere."

I avslutningen av brevet står følgende å lese:

Helseministeren

Til orientering er bekymringen for barneseksjonen i Arendal løftet opp i ett møte med helseministerens rådgiver og nevnt i brev sendt til Helse og omsorgskomiteen.

Og dette er foreningene som stiller seg bak påstanden om feilinformasjon fra Danielsen:

LNTBU Aust og Vest Agder Fylkeslag, Foreningen for hjertesyke barn, Aust-Agder og Vest-Agder, Barnekreftforeningen i Agder, Diabetesforbundet Agder, Barn og familier, Norilco Agder, Ja til lindrende enhet og omsorg for barn, Aust Agder krets av Norges Kvinne— og familieforbund og FFO Aust-Agder.