UT MOT REGJERINGEN: Åse Paulsen og Leif O. Hopland fra Arbeiderpartiet jobber her med et håndskrevet forslag om å kreve firefelts E 39 nå. Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) var fornøyd med at regionen samlet seg om et felles krav om firefelts mellom Breimyr og Søgne de kommende fire årene. Foto: Kjetil Reite
LANG KØ: Regjeringen har gjort det klart at de vil bevilge penger til første del av strekningen Kristiansand - Søgne. Når det blir firefelst vei den siste delen fra Breimyr - Søgne er fremdeles usikkert. Foto: Fotobestilling FVN

KRISTIANSAND: — Dette er skremmende. De aller fleste hadde ventet at denne strekningen skulle fått en helt annen prioritet, sier Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H) til Fædrelandsvennen.

Fredag samlet sørlandspolitikere fra alle partier seg om å kreve penger til firefeltsvei mellom Breimyr og Søgne innen 2017. De vil ikke høre snakk om bypakker, slik regjeringen har vært opptatt av.

De vil derimot ha strekningen inn i Nasjonal transportplan som Stortinget skal behandle i juni. Dette er regjeringens plan for hvilke samferdselsprosjekter som skal gjennomføres de kommende ti årene.

— Vi forventer at denne strekningen kommer med i første planperiode (2014 - 2017). Den politiske ledelsen har signalisert at det skal den være, og det er også det klare signalet fra landsdelen, sier Terje Damman.

Langt fram

I dagens planer har den omstridte strekningen en helt annen prioritet. Sammen med en rekke andre prosjekter, er den med i planene for en samferdselspakke for kristiansandsregionen.

UT MOT REGJERINGEN: Åse Paulsen og Leif O. Hopland fra Arbeiderpartiet jobber her med et håndskrevet forslag om å kreve firefelts E 39 nå. Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) var fornøyd med at regionen samlet seg om et felles krav om firefelts mellom Breimyr og Søgne de kommende fire årene. Foto: Kjetil Reite

I denne sammenheng er det laget en egen utredning (konseptvalgsutredning) som viser hvilke prosjekter som skal prioriteres nå. Disse planene har fått en foreløpig godkjenning av regjeringen.Her ligger ikke firefeltsvei mellom Breimyr og Søgne inne før i 2028. Det er en slik framdriftsplan politikerne frykter, selv om ingen av de Fædrelandsvennen snakket med fredag tror veien vil komme så sent som om 15 år.

— Regjeringen selv har sagt at det skal være en sammenhengende planlegging mellom Kristiansand og Lyngdal. Da er det meningsløst å utelate denne strekningen. Jeg ser ikke for meg et scenario der denne ikke kommer med, sier Johnny Greibesland (Sp)

Også Statens vegvesen har spilt inn at strekningen kan realiseres langt tidligere.

Møter

Politikerne som gikk sammen om et felles krav på fredag, var samlet i et møte i areal og transportplanutvalget (atp-utvalget). Dette består av politikere fra Kristiansand, Lillesand, Vennesla, Søgne, Iveland, Songdalen og Vest-Agder fylkeskommune.

Utvalget jobber med samferdselssaker i regionen, og satser på å få Stortinget til å prioritere Breimyr-Søgne mellom 2014 og 2017. — Vi må fjerne all tvil om at vi ikke står samlet om å få bygd denne strekningen nå, sa Åse Paulsen (Ap) i møtet.

Songdalen-ordfører Johnny Greibesland møter representanter for regjeringen neste uke, og kommer til å ha med seg uttalelsen fra regionen. Regjeringen har allerede sendt Nasjonal transportplan til Stortinget, men Greibesland håper på få med strekningen som et tilleggsnotat til planen.

Da kan Stortinget ta den med strekningen når de behandler saken i juni.

— Det er nødvendig for hele regionen å få med denne strekningen nå, sier Greibesland.