AGDER: — Vedkommende er helt nede. Det er egentlig nok for ham å komme og snakke med oss, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

De siste årene har norsk politi fått en jevn strøm av henvendelser fra folk som er lurt for store pengebeløp av frekke svindlere i utlandet.

— Jeg synes det er synd at folk lar seg lure så lett, sier Repstad.

Slo til på gulltilbud

Nå gjør hans etterforskere undersøkelser i en sak der en mann i 50-årene fra Agder er blitt svindlet for mellom 8 og 9 millioner kroner.

Mannen har kjøpt aksjer i flere land i Østen - aksjer som ikke finnes. John Repstad sier han ikke ønsker å stå fram med sin historie.

Svindelen har pågått i halvannet til to år, og pengene er sendt til blant annet Taiwan. Mannen har ikke fått ei krone tilbake.

— Hva har han gitt som grunn til at han lot seg lure?

— Han begynte å investere et lite beløp, med løfte om stor fortjeneste. Etter hvert ble det nye investeringer. Han ble kort og godt revet med, sier Repstad.

Foreløpig kan han ikke gi ytterligere opplysninger rundt saken. Men Agder-politiet har jobbet med flere liknende historier de siste årene.

Løfter om stor gevinst

Slik kan svindelen foregå: Du blir kontaktet via epost eller telefon av en person som sier han har et godt tilbud på aksjer. Han virker troverdig. Du sender ham penger og får en bekreftelse på at aksjene er kjøpt.

Etter litt tid blir du bedt om overføre flere penger til nye aksjer. Det hevdes at du ligger an til å ha tjent 20 prosent av investert beløp. Slik kan det gå i flere runder med stadig nye overføringer.

Så får du opplyst at du har tjent ti millioner kroner. For å få utbetalt pengene, må det overføres penger til moms og tollimport. Dette gjør du. Men det kommer ingen utbetaling.

— Så viser det seg at det er svindel fra første stund. Det kan gjerne være aksjer som likner litt på kjente aksjer i Østen. Eller aksjer i gråmarkedet som ikke er på børsen, og som er vanskelig å kontrollere, sier John Repstad.

Tar opp lån på huset

Når aksjekjøperne har ventet på pengene i lang tid, går det opp for dem at det er noe galt, og de tar kontakt med politiet. Men Repstad sier de har få muligheter til å hjelpe.

— Problemer er at pengene går til land som Hongkong og Malaysia, gjerne via en konto i Europa. Vi har ingen mulighet til å spore dem, fordi vi ikke har et samarbeid med politiet eller bankvesenet i disse landene. Derfor bruker vi også få ressurser på disse sakene, sier Repstad.

— Er det folk med mye penger som lar seg lure?

— Noen er greit bemidlet. Andre tar opp lån på huset, eller låner penger av bekjente. De fleste sitter med stor gjeld når de har funnet ut at dette er bedrageri.

Store mørketall

— Er sørlendinger spesielt lettlurte?

— Nei, dette tror jeg er generelt i hele landet. Og dette er folk fra mange typer samfunnslag. Vi har hørt om en advokat i Oslo som har sendt ned penger til Nigeria, og fortsatt tror han skal få pengene, sier John Repstad.

Han sier sakene dukker opp med jevne mellomrom, men samtidig at det er forholdsvis store mørketall.

— Det er ganske mange som ikke ønsker å anmelde svindelen fordi det er flaut at de har gått fem på, sier Repstad.

Massefengsling etter diamantsvindel

I 2009 overførte en sørlending, også han i 50-årene, 15 millioner kroner til kontakter i Spania. Han skulle få diamanter for pengene. Nå sitter 22 personer fengslet i Madrid i påvente av en rettssak.

— Grunnen til at vi kom så langt med den saken skyldes god samarbeid med den norske politisamarbeidsmannen ved den norske ambassaden i Madrid, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder politidistrikt.

Sørlendingen er en av flere personer i Europa og USA som til sammen er svindlet for godt over 100 millioner kroner. Bak står en bande med afrikanere med forbindelser til den spanske banknæringen.

— Saken er ferdig etterforsket for halvannet år siden. Det siste jeg hørte var at den spanske domstolen har vurdert saken, og at det ikke er fare for oversoning for de fengslede, sier Repstad.