Luthiem Escalona fra Stavanger synes det som ahr skjedd i og ved Kongeparken er forferdelig. Foto: Pål Christensen/Stavanger Aftenblad

GJESDAL: De to siste voldtektene skal ha skjedd natt til søndag.

— Det er kvalmt at noen kan finne på noe sånt. At man ikke respekterer hverandres grenser, verdier og standpunkt, sier Sofie Steffensen fra Ytre Enebakk til Aftenbladet.no.

Hun fikk vite om voldtektene søndag morgen. Luthiem Escalona fra Stavanger fikk vite om voldtektene lørdag, da faren hennes ringte for å fortelle det.

— Vi har også sett politiet inne på området. Det er helt forferdelig at noen kan gjøre noe sånt, sier Escalona.

Sikkerhetsansvarlig Håkon Lund i Kongeparken opplyser til Stavanger Aftenblad at han ikke har hatt informasjon om saken.

— Jeg kan bekrefte at vi har registrert to nye voldtektssaker natt til søndag. I tillegg til overfallsvoldtekten som skjedde utenfor parkområdet natt til lørdag, registrerte vi enda en voldtektssak i går, sier politiinspektør Fredrik M. Soma i Rogaland politidistrikt til NTB.

Dermed etterforsker politiet til sammen fire voldtektssaker. Ifølge Soma er tre av jentene fra Sør-Rogaland, mens den siste skal være fra Østlandet.

Alle de fornærmede er russ

— Bortsett fra overfallsvoldtekten har alle sakene skjedd inne på parkområdet hvor russen oppholder seg, sier Soma.

Han sier det ikke er noen sammenheng mellom de tre sakene inne på festivalområdet og overfallsvoldtekten som skjedde noen hundre meter utenfor. Alle de fornærmede er jenter som har deltatt på landstreffet for russen.

Politiet har innledet etterforskning av de tre siste sakene, men kan foreløpig ikke gi mye informasjon, annet enn at det er russejenter som gått til anmeldelse av voldtekter.— Vi har prioritert overfallsvoldtektene og har jobbet med den andre saken fra lørdag. Vi er helt i startgropen med etterforskningen av de to siste sakene, så det er litt tidlig å si noe om etterforskningen. Men det er åpenbart at dette er saker vi må se på og vurdere hvilke etterforskningsskritt vi må ta, sier Soma.

Han forteller at politiet som er utstasjonert i Kongeparken jobber med etterforskning av sakene. Jenta som skal ha blitt voldtatt utenfor landstreffområdet i Kongeparken natt til lørdag, har forklart at en av gjerningsmennene snakket lokal dialekt. Det kan bety at politiet står overfor i alle fall én lokal gjerningsmann.

Ber om tips

Jenta skal i avhør ha forklart at gjerningsmennene var iført hettegenser, muligens grå, og røde russebukser. I tillegg skal et telt vært satt opp ved rasteplassen, hvor overgrepet fant sted 300 til 400 meter sør for Gjesdal Gjestgiveri.

— Fornærmede har sagt at et mørkt campingtelt var slått opp like ved rasteplassen, men det har vi ikke kjennskap til, opplyser Soma.

Politiet er nå interessert i opplysninger om hvem som disponerte teltet, og ønsker å komme i kontakt med personer som har sett det på stedet. Rundt 12.000 feststemte russ fra hele landet er samlet i Kongeparken denne helgen.

Presse- og sikkerhetssjef for russetreffet, Håkon Lund, fortalte til NTB lørdag at 2.500 personer jobber på landstreffområdet, over 1.000 av dem er frivillige.

— Sammen med russen blir det hele til en liten by der sikkerheten er høyt prioritert. Jenter oppfordres til å gå med venner, og klarer de ikke å gjøre rede for seg, blir de hentet og tatt hånd om av mannskaper fra Røde Kors. Videre er alle områder i parken gjerdet inn, og alle områdene er lyssatte. Det er også videoovervåking. Likevel er det umulig å være 100 prosent sikret mot at noe kriminelt kan skje, sa Lund.