LINDESNES: — Jeg gleder meg inderlig til hver eneste dag jeg kan komme hit. Alternativet hadde vært å sitte hjemme i sofaen og tvinne tomler, sier 53-åringen.

Han innrømmer det gjerne: - Jeg er heller ikke blant de skarpeste. Men her vet jeg at jeg gjør nytte for meg, det sier alle, smiler han.

Lindesnes kommune har en filosofi om å gi personer med ulike utfordringer en sjanse til å vise at de kan jobbe. For tiden har de i samarbeid i med NAV vel 20 personer inne på arbeidspraksis som normalt ikke ville klart å få seg jobb.

Fire av disse får delvis kommunal lønn, mens resten er stønad fra NAV.

Nasjonalt prosjekt

I JOBB: Egil Salvesen har dysleksi, men gjør kjempenytte for seg i Lindesnes kommune. Her med å reparere ødelagte stoler. Nå er kommunen og ordfører Janne Fardal Kristoffersen med i et nasjonalt jobbeprosjekt for personer med utfordringer. Foto: Jarle R. Martinsen

På grunn av denne positive holdningen er Lindesnes spurt om å delta i et nasjonalt prosjekt i regi av Arbeidsdepartementet sammen med Bergen, Sandnes og Sarpsborg. Sammen skal de dele erfaringene med å ta inn personer som trenger ekstra oppfølging.— Hensikten er så å dele erfaringer med andre kommuner som ønsker å ta inn personer med nedsatt funksjonsevne de også, sier personalsjef Anne Grete Birkeland.

Personene det er snakk om, er spredt på forskjellige etater i Lindesnes kommune, særlig helse- og omsorg og barnehagene.

Må være positive

— Helt avgjørende for å få dette til er positive ansatte og avdelingsledere. Det kan være krevende å ta inn personer som trenger spesiell mye oppfølging og opplæring, sier Birkeland som skryter av innstillingen til de ansatte og ledere.

Erfaringene er at kommunen har klart å hjelpe flere ut i det ordinære arbeidslivet, mens atter andre ikke viste seg å takle det å jobbe.

— Nå gjelder det å dele erfaringene med de andre kommunene på hvordan vi skal hjelpe enda flere, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen.

Mangfold av oppgaver

Egil Salvesens jobb består av et mangfold av oppgaver: Tømme avfallsdunkene i sentrum, skifte lyspærer på rådhuset og som når Fædrelandsvennen er der: Fikse ødelagte stoler.

— Er det noe, ringer vi Egil. Vi merker veldig godt når han og de andre er borte fra jobb, forteller ordføreren.

Kommunen betaler 20 prosent av Salvesens lønn. Resten av det han får utbetalt, er uføretrygd. Slik sett kunne han dermed jobbet kun en dag i uka. Men det er det ikke snakk om, han kommer hver dag.

— Hva skal jeg vel hjemme å gjøre, sier den humørfylte karen som kaller seg assisterende vaktmester på rådhuset.

Skryter av Lindesnes

IA-rådgiver i Nav Arbeidslivssenter Helge Hogganvik sier at Lindesnes kommunes positive holdning til å ta inn mennesker med nedsatt funksjonsevne legges kraftig merke til i departement og direktorat.

— Lindesnes har store utfordringer innen levekår. Dette er derfor en fin måte å bidra til nettopp å bedre levekårene overfor en gruppe som har vært ute av arbeidslivet eller ikke kommer inn i det hele tatt, sier han.

Han sier likevel at mange kommuner, også Lindesnes, har begrenset med muligheter til å ta inn personer som betales av kommunekassa.

— Budsjettene er trange, så ofte samarbeider NAV med kommunene for å få det til. Det viktige er å gi personene arbeidserfaring og en CV slik at de kan komme seg i ordinært arbeid. Å leve på varig stønad er ikke heldig for de fleste, sier han.