ARENDAL: Det er salget av Tjøntveits gamle eiendom Hestehagen gård som har utløst en rekke forskjellige rettsprosesser fra den omstridte forretningsmannens side. Tjøntveit fetter, avdøde Kristen Gundersen, overtok gården på tvangsauksjon. Senere har Tjøntveit fått gården tilbake på odel, men ikke klart å løse inn gården etter takst.

I kjølvannet av overtakelsen av gården i 2008 ved tvangssalg, har Tjøntveit reist private saker for retten mot avdøde Kristen Gundersen og hans familie. Aust-Agder tingrett har tidligere avvist saker fra Tjøntveit som helt ubegrunnede.

Politiet reiste straffesak mot Tjøntveit etter at han anmeldte familien som kjøpte Hesthagen gård. I denne anmeldelsen ble familien Gundersen beskyldt for bedrageri. Han ble tiltalt for å ha satt frem en rekke påstander om straffbare forhold som ikke hadde funnet sted. Aust-Agder tingrett har ikke funnet grunn til å dømme ham etter denne bestemmelsen, men dømt ham etter straffelovens bestemmelse om skremmende, hensynsløs og plagsom adferd overfor familien Gundersen.

Tingrettsdommer Odd Douzette mente at 90 dager betinget fengsel var passende, men de to meddommerne ville ha Tjøntveit i fengsel i 15 av de 90 dagene. Det ble også det endelige domsresultatet.

Tjøntveit har gående 17 saker i Oslo tingrett. Til uka skal han møte i Borgarting lagmannsrett i forhold til sitt eget statsborgerskap.

Aust-Agder tingrett har dømt Thor Tjøntveit til 90 dagers fengsel. Foto: Jon Hauge, Aftenposten