AGDER: Hagen er skuffet over at Vest-Agder legeforening krever at sykehusstyret torsdag skal vedta å stanse tarmkreftoperasjonene i Arendal umiddelbart. Men han er rystet over at avdelingsleder Svein Mjåland på Senter for kreftbehandling fortsatt mener det samme etter at det er satt inn tiltak for å bedre kvaliteten på syingen av operasjonssår i Arendal.

Trakasserende

— Mjålands standpunkt er særdeles uheldig, uforsonlig og splittende. Det er trakasserende, ikke minst mot klinikksjef Geir Bøhler som er en dyktig, respektert og erfaren gastrokirurg. Men også mot direktøren og fagdirektøren som nå mener det er trygt å la seg operere i Arendal. Det er fryktelig splittende å komme med dette nå, sier Hagen.

Han erkjenner at det har vært altfor mange sår som har revnet på pasienter i Arendal.

Dypt beklagelig

— Det er dypt beklagelig og skulle ikke skjedd, sier han.

Men han mener endringen i prosedyrene og økningen i bemanningen under operasjonene nå gjør at dette er trygt. Han viser til at granskingen har avdekket at det bare er antall sår som har revnet (sårrupturer) som har vært statistisk signifikant høyere i Arendal enn i Kristiansand. Andre forhold kan like gjerne ha sin årsak i tilfeldigheter, mener han. Dessuten sier han:

— Det er ikke særdeles alvorlige komplikasjoner pasientene har fått. Det er ubehagelig, men særdeles alvorlig som død eller irreversibel sykdom er det ikke.

Skyver pasientene

— Tror du på legeforeningen som sier at den bare er opptatt av pasientsikkerheten når de krever stans i tarmkreftoperasjonene i Arendal?

— Nei, jeg tror de uttaler seg slik fordi de ønsker kirurgien fjernet fra Arendal. De skyver pasientene foran seg og bruker dem for alt det er verd for å få dette til. Det er ufint gjort, det er splittende og sprer enda mer ubegrunnet frykt i befolkningen, sier Hagen.

Han mener løsningen på problemet er at fagfolkene setter seg ned og diskuterer på vitenskapelig grunnlag. Og han mener Mjåland ikke har noe i den diskusjonen å gjøre siden det dreier seg om kirurgi og ikke kreftbehandling.

— Det er viktig å ha en diskusjon basert på vitenskapelig baserte fakta. Slik legeforeningen og Mjåland argumenterer, skapes en ubegrunnet frykt i befolkningen, sier han.

Gjør ikke vedtak i styremøtet

TILLIT: Styreleder Camilla Dunsæd har tillit til sykehusdirektør Jan-Roger Olsen, her under et styremøte ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Foto: Tore André Baardsen

Styreleder Camilla Dunsæd sier styret i utgangspunktet ikke skal gjøre noe vedtak i tarmkreftsaken torsdag. Det skal bare orienteres. Men dersom et eller flere styremedlemmer krever behandling av saken, vil hun etterkomme det.

— Hvordan reagerer du på at nesten 800 leger erklærer faglig mistillit mot direktør og fagdirektør?

— Det kan jeg ikke gjøre noe med.

- Hva betyr det for din tillit til direktør Olsen?

— Det betyr ingenting.

- Hvordan opplever du Mjålands motstand mot å fortsette tarmkreftoperasjoner i Arendal?

— Jeg opplever at han også har pasientsikkerhet som utgangspunkt, og det hadde vært lettere å styre hvis alle var enige alltid. Men faglig uenighet må vi leve med.

- Hva skal til for at direktøren ikke lenger har styrets tillit?

— Det er noe jeg ikke bruker tid på å tenke på,

- Hvorfor ikke?

— For i utgangspunktet har jeg et optimistisk syn på framtiden, og da får jeg ta det som kommer, hvis det kommer.

- Hvordan tror du det er for pasientene å være vitne til denne faglige uenigheten?

— Jeg synes det er trist fordi det går mye ressurser til konflikten, og det er trist at ikke vi får til å samarbeide mer på tvers. Men fagdirektør og direktør tar de nødvendige hensyn. Det må pasientene stole på, sier styrelederen.