brann-1.jpg Foto: Catrine Birkeland
Slukking_red.jpg Foto: Kjetil Nygaard
IMG_5340.JPG Foto: Kjetil Nygaard
IMG_5353.JPG Foto: Kjetil Nygaard
3.JPG Foto: Kjetil Nygaard
2.JPG Foto: Kjetil Nygaard
1.JPG Foto: Kjetil Nygaard

BIRKENES: — Jeg satt utenfor og så plutselig et sikksakk-lyn som slo ned. Jeg ikikket bort, men plutselig så jeg at låven sto i full fyr, sier nabo Anita Mollestad.

I løpet av få sekunder sto hele låven i full fyr.

Se video fra brannen ved å klikke på bildet til venstre! — Jeg var ikke hjemme da det skjedde, men fikk telefon fra kona om at låven sto i full fyr. Det er ganske trist fordi det var et gammelt bygg. Inni låven var det mye rart. Stort sett gamle redskaper, men også en båt, sier Rosseland, som bor på gården. Det sto også en sekshjuling i låven og det smalt kraftig da dekkene på denne eksploderte.

Reddet bolighuset

Hadde vi kommet ett minutt senere, så ville huset sannsynligvis stått i fyr

— Meldingen gikk på at det var full fyr i et uthus. Vi kom veldig raskt til stedet ettersom det ligger nært stasjonen. Det har vært en eksplosjonsartet brann. Hadde vi kommet ett minutt senere, så ville huset

KNUSTE VINDU: Vinduer i bolighuset som ligger like ved låven knuste, og malingen smeltet. Foto: Kjetil Nygaard

sannsynligvis stått i fyr, sier utrykningsleder i Kristiansandsregionen brann og redning, Tor Inge Fidjeland, til Fædrelandsvennen.

Brannvesenet fikk akkurat slukket et branntilløp i huset da de kom fram.

— Det har blitt noe brannskader på den veggen til hovedhuset som stod nærmest låven. I tillegg har det blitt noe sotskader innvendig i hovedhuset grunnet at noen vindusruter sprakk som følge av varmen, opplyser operasjonsleder Vidar Neset i Agder politidistrikt.

IMG_5374.JPG Foto: Kjetil Nygaard

Ifølge Fidjeland var det fint sommervær før det plutselig tok til med regn og tordenvær i Birkenes.

Ingen dyr skadet

Rosseland opplyser at det ikke var dyr på låven. Familiens katt klarte å redde seg ut i tide.Brannmannskapene hørte flere smell fra låven og politiet måtte derfor be folk som sto i nærheten om å flytte seg unna. En strømledning skapte også ekstraarbeid.

— Politiet måtte be folk trekke seg unna pga strømledning som henger i en tynn tråd. Vi har hørt høye smell inne i låven og det er uklart hva som befinner seg inne i låven. Politiets jobb er å sikre stedet, sier politibetjent Ole Strandhagen, til Fædrelandsvennen.

(Les mer under bildet)

IMG_5336.JPG Foto: Kjetil Nygaard

Brant ned til grunnen

Låven brant helt ned til grunnen. Alarmen kom inn til brannvesenet klokken 12.08 og da utrykningslederen fra Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) sin stasjon i Birkenes kom fra få minutter senere, var det ingenting som kunne gjøres for å redde bygningen.

Det lokale brannkorpset fikk støtte fra KBR-stasjonen i Lillesand. Sammen sikret brannmannskapene hovedhuset og et redskapshus som lå like i nærheten av låven.

Brannvesenet satte opp et vannskjold for å sikre hovedhuset.

Undersøkes over helga

Det lokale lensmannskontoret i Birkenes skal undersøke brannen over helga. Politibetjent Strandhagen opplyser at folk i området har fortalt om tordenaktivitet i forkant av brannen.

— Brannårsaken er foreløpig ukjent. Brannstedet vil bli undersøkt over helgen. Brannen vil bli etterforsket av Birkenes lensmannskontor, opplyser operasjonsleder Neset.