STUDERTE OMRÅDET: Byutviklingsstyret var torsdag på befaring ved Mæbøsfjorden. Foto: Vegard Damsgaard
STUDERTE OMRÅDET: Byutviklingsstyret var torsdag på befaring ved Mæbøsfjorden. Saksbehandler Kathrine Hesthag fra plan- og bygningsetaten forklarer, helt til høyre står Frode Stokkeland fra utbygger Øygruppen AS. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Torsdag krevde utbygger svar på om de får lov å bygge noe som vil ende med gevinst, ikke tap.

— Vi kan ikke forsvare å bygge 10 leiligheter på ei 11,6 mål stor tomt med 80 meter strandlinje. Da selger vi heller tomta, fordi prosjektet ikke blir regningssvarende. Dette er ikke en tom trussel, men en realitet, sa Frode Stokkeland, daglig leder i Øygruppen AS, en av tre eiere i prosjektet.

Byutviklingsstyret tok torsdag turen til Brattestø ved Mæbøsfjorden, i strandsonen øst på Flekkerøy. Her kan det bli utsikt mot både Geiderøya og Skibbusundet for mange av beboerne i totalt 18 leiligheter.

Fjerner de beste boligene

Mens det tidligere har vært lite fremkommelig på stredet, skal strandlinjen nå gjøres tilgjengelig. Det blir sandstrand og tursti for alle, samt en liten båthavn for beboerne. Utbygger skal også bekoste snuplass for bussmetroen.

— Hvis vi videreselger eiendommen som eneboligtomt vil neppe allmennheten få samme vilkår, advarte Stokkeland, som foreslo at kommunen alternativt kunne overta eiendommen til kostpris, og legge den grønn.

BRATT NOK: Det er en grunn til at området heter Brattestø. Her er det teknisk direktør Ragnar Evensen i kommunen som må støtte seg med en hånd på svaberget. Foto: Vegard Damsgaard

Forrige gang Brattestø var til politisk behandling var i 2006, da et prosjekt med 24 leiligheter ble lagt på is i påvente av den reviderte Flekkerøyplanen. Tomta er avsatt til byggeområde i kommuneplanen, men antall enheter er det strid om. Også byggstilen har vært hett tema i et nabolag preget av sørlandshus.

— Vi har hatt fire saksbehandlere, og hver gang har man ønsket å gjøre prosjektet mindre, fortalte Stokkeland.

Plan- og bygningsetaten vil ta vekk de åtte leilighetene nærmest sjøen, dermed blir de 10 minst solrike og salgbare enhetene igjen, påpekte han.

- Vil gradvis privatisere

Den politiske behandlingen må vente til etter sommeren, flere av representantene forstår at utbygger må ha et visst volum, ikke minst fordi betydelig infrastruktur må bekostes.

— Skal Flekkerøy-folk få kjøpt seg en bolig innenfor rimelighetens grenser, må vi jo bygge. Ellers må vi si nei, påpekte Bjarte Vestøl (Frp).

— De som bor her vil gradvis privatisere strandlinja, hvis vi legger til rette for det. Det er faren, og slik har det alltid vært, mente Harald Sødal (KrF).

Utvalgsleder Grete Kvelland Skaara (KrF) tar utbyggerens poeng, uten å ville gi et klart svar ennå:

— Jeg forstår at om man først skal bygge, trengs et visst antall for å oppnå lønnsomhet. Samtidig er det viktig å ta vare på arealene langs sjøen, sier hun til Fædrelandsvennen.

På spørsmål om bebyggelsen kunne flyttes bakover, fikk hun til svar at tomta ikke strekker til.