KRISTIANSAND/ARENDAL: Det er ME-lege Hege Kilander Høiberg ved nevrologisk avdeling ved Sørlandet sykehus som i en bekymringsmelding slår alarm overfor fylkesmannen i Aust-Agder. Hun har mange pasienter med kronisk utmattelsessyndrom og flåttbårne sykdommer. Flere av dem skal ha vært pasienter hos Øverbye. Kilander Høiberg har fått støtte fra både overlege Ole Rysstad på medisinsk avdeling i Arendal og avdelingsleder Sølvi Noraas på mikrobiologisk avdeling ved Sørlandet sykehus i sin bekymring.

En ukes tid før hennes melding kom inn, konkluderte fylkesmannen med at Øverbye hadde gitt medisin uforsvarlig til en pasient i en annen sak. Flere ganger gjennom Øverbyes karriere har det vært reist kritikk av metodene hans.

- Særdeles tynt grunnlag

- Jeg finner det bekymringsfullt at en person uten nødvendige faglige kvalifikasjoner påberoper seg retten til å anbefale potensielt skadelige medikamenter på et, etter min oppfatning, særdeles tynt grunnlag, skriver Kilander Høiberg.

Hun viser til en mangeårig samarbeidspartner av Øverbye, den 81 år gamle pensjonerte læreren, Sigurd Aartun som driver firmaet Mikroforsk i Stavanger. Ved hjelp av en egenutviklet metode, analyserer han blod og slim hos pasienter og kommer med anbefalinger blant annet på langvarige antibiotikabehandlinger.Ifølge bekymringsmeldingen skal lege Bjørn Johan Øverbye ved Arendal helsesenter være den som skaffer reseptbelagte medikamenter på bakgrunn av Aartuns analyser.

- Sigurd Aartun har, så vidt jeg kan finne, ingen helsefaglig bakgrunn, skriver Kilander Høiberg. Hun ønsker ikke å la seg avbilde eller svare Fædrelandsvennen på hvor mange av Øverbyes pasienter hun har hatt kontakt med, om noen er blitt skadet og hvilke potensielt skadelige medikamenter som er skrevet ut.

Uten endring

Pasientene hennes opplyser som regel at de har gjennomgått den anbefalte behandlingen i kortere eller lengre perioder, som oftest uten endring i symptombildet.

- Utvidet bruk av bredspektret antibiotika er et kjent problem i forhold til en økende grad av resistensutvikling både i Norge og resten av Europa, tilføyer Kilander Høiberg.

I tilsynssaken om uforsvarlig medisintildeling viser det seg at Øverbye har gitt en flaske til en pasient med et flytende stoff i. Men det sto ingenting på flasken hva den inneholdt og pasienten fikk ingen skriftlig bruksanvisning.

- Uten mål og mening

I klagen til fylkeslegen i Aust-Agder skriver den kvinnelige pasienten: «Jeg opplevde behandlingen uten mål og mening. Han glemte stadig bort hva han skulle gjøre. Det var en kostbar behandling.»

Fylkeslegen mener flasken skulle vært merket med innholdet, og at pasienten skulle fått veiledning. Det er brudd på helselovens krav om forsvarlig legemiddelhåndtering. Dessuten kritiserer fylkeslegen Øverbye for mangelfull journalføring og for ikke å skille tydelig mellom den behandlingen som er alternativ, og den som er skolemedisin.

Journalen er håndskrevet, og lagres ikke på datamaskin. Dette gjorde at fylkeslegen varsler tilsyn med Øverbyes virksomhet allerede før bekymringsmeldingen fra Kilander Høiberg kom.

REAGERER: -  Disse dokumentene er stemplet konfidensielt. Dette skulle ikke vært levert til pressen. De bruker lekkasjer for å vise at vi ikke opptrer korrekt, påstår Sigurd Aartun (81) fra Stavanger, som Øverbye samarbeider med.  Foto: Marie von Krogh

Selger cder som skal gjøre kreftrammede friskere

Arendal helsesenter og Bjørn Johan Øverbye selger bøker og cder som blant annet skal få kreftpasienter til å «bli frisk fra en situasjon der man normalt ville forventet at pasienten skulle ha dødd».

Det viser informasjon som er lagt ut på hjemmesiden til lege Bjørn Johan Øverbyes ved Arendal helsesenter. Der står det at dette er «landets eldste legesenter for helhetlige legetjenester der man driver vitenskapsbasert medisinsk terapi og forskning». På senteret jobber kun en lege, Øverbye selv.

«Vi er et topp moderne senter for medisin og vitenskaplig forskning,» står det å lese. Blant annet flåttsykdommer forskes det på.

I egenreklamen kan blant annet følgende leses:

Vår utredning er mer omfattende enn det som pasienter kan forvente hos fastlege eller sykehus.

Vi samarbeider med sertifiserte laboratorier som tar prøver av 34 mineraler!

Vi tilbyr her omfattende analyser med mikroskopi-dokumentasjon!

Det finnes også egne kassetter og cd-programmer for kirurgiske pasienter og for kreftsyke som påskynder selvhelbredelsen og reduserer bivirkninger ved cellegift og strålebehandling. Øverbye viser til psykolog-ekteparet Simmonton som i boka «Bli Frisk Igjen» hevder å kunne bevise at meditative metoder forbundet med selvsuggesjon og visualisering har hjulpet kreftsyke ikke bare til et lengre liv; men i mange tilfeller til å bli frisk fra en situasjon der man normalt ville forventet at pasienten skulle ha dødd.