ARENDAL: — Jeg tør ikke å håpe for mye. Første gang vi søkte var vi sikre på å få positivt svar. Så håpte vi neste gang, men fikk nytt negativt svar. Nå er jeg redd vi får det tredje negative svaret, sier Bassam Hamad. Han understreker at han er svært glad for at de nå får hjelp.

I går var han i møte med NOAS, Norsk Organisasjon for Asylsøkere. Organisasjonssekretær Ann-Magrit Austenå tror det er noe håp for familien, selv om hun ifølge Hamad har forberedt dem på at det kan gå feil vei for dem.

— Jeg setter stor pris på alle som vil hjelpe oss. Det trenger vi, sier Hamad.

Vanskelig i Gaza

— Familien kan bli lovlig i Norge frem til Utledingsnemnda har sett på saken på nytt, sier organisasjonssekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). Austenå oppholder seg i Arendal og har besøkt kvinnen på sykehuset. I tillegg har hun hatt møter med hennes ektemann Bassam Hamad og familiens advokat. Det er advokat Øyvind Aas som har bedt UNE se på saken en gang til, og fått gjennomslag for det. Bakgrunnen er ny informasjon som gjelder sikkerheten til familien på hjemstedet i Gaza.

— Det er en vanskelig situasjon i Gaza. Det er blokade. Noe mat og medisiner kommer gjennom blokaden, men ikke så mye som det er behov for. Det er en vanskelig medisinsk situasjon for palestinere i Gaza, sier Austenå. Hun sier at kvinnen som nå sultestreiker har fått kjenne dette på kroppen i hennes egen familie, da hun opplevde at moren døde fordi hun ikke fikk reise ut av området for å få hjelp.

- Trenger beskyttelse

— Palestinere trenger beskyttelse. Dette har FNs høykommisær slått fast, men norske myndigheter ser bort fra det, hevder Austenå. En fersk avgjørelse fra Une peker også i den retning, noe som fikk betydning for en familie som fikk opphold i Norge. Det kan gi håp for Bassam Hamad og hans lille familie.

At NOAS har tatt tak i saken kan hjelpe. Ann-Magrit Austenå vil likevel ikke gå med på at sultestreiken har hjulpet.

— Vi hjelper en familie som er kommet i en veldig vanskelig situasjon. Bassam Hamad må tilbringe mye tid på sykehuset for å se til sin kone. Dermed har han ikke tid til å jobbe med sin egen utsendelsessak. Dessuten har han et lite barn han må ta seg av, sier Austenå.

Hun sier at NOAS vil bistå med deres ekspertise så snart de har fått alle dokumentene i saken. De skal jobbe i samarbeid med familien og deres advokat.

Kan sulte i hjel

Kvinnen gikk inn i sultestreik for tre uker siden da hun og familien hadde fått avslag på asylsøknaden sin, og fordi hun mente at situasjonen var blitt mye farligere for dem i Gaza der de skulle sendes.

Hun er nå svært utmattet, og ektemannen hennes har bedt sykehuset gi henne mat mot hennes vilje. Det har imidlertid sykehusets klinisk-etiske komité avslått, og lar kvinnen sulte seg i hjel om hun velger det.

— Hun blir litt dårligere for hver dag. Jeg forsøker å overtale henne til å ta til seg næring hele tiden, men hun vil ikke, sier ektemannen.

Samtidig som han er bekymret for sin ektefelle, blir han mer og mer redd for hva som venter dem om de må vende tilbake til hjemlandet.

— Krigshandlingene har begynt. Vi hører om barn som må sove under bakken i frykt for bomber. Dette er veldig dårlige nyheter for oss, sier Hamad. Han mener det er viktig for Utlendingsnemnda å se hva som skjer i området der de vil sende dem tilbake.

BBC melder tirsdag at Hamas har sendt mer enn 12 raketter mot Israel. Israelske angrep skal ha drept minst seks palestinere de siste dagene.

Fredag utførte israelske militære et luftangrep mot antatte palestinske militære på den nordlige Gaza-stripen.

To menn skal ha blitt drept i angrepet, melder nyhetsbyrået Reuters. Angrepet skjedde i nærheten av byen Beit Hanoun, ved den isralske grensen.

— Vi kommer fra Beit Hanoun, et lite område på halvannen kvadratkilometer. Der er det nå krig, sier Hamad.