BLID GJENG: National Oilwell Varco har rundt 1600 ansatte, stasjonert på flere lokaliteter i Kristiansand. Ved avdelingen på Dvergsnes traff vi denne blide gjengen på jobb mandag. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — Agder-fylkene samlet ligger betydelig høyere enn landsgjennomsnittet når det gjelder vekst i antall arbeidsplasser fra år 2000 til 2011, sier Per Gunnar Uberg , rådgiver ved plan og analyse i Kristiansand kommune.

Vest-Agder: Per Gunnar Uberg, rådgiver ved plan og analyse i Kristiansand kommune. Foto: Siri Hardeland

Landsgjennomsnittet ligger på 13 prosent, mens veksten i Aust— og Vest-Agder er på rundt 18 prosent.

— Vi ligger likevel lavere enn regioner som for eksempel Akershus og Rogaland, som har en vekst på henholdsvis 23 og 29 prosent, påpeker Uberg.

20.000 arbeidsplasser

I år 2000 var det rundt 115.000 arbeidsplasser på Sørlandet, mens det i 2011 var rundt 135.000 arbeidsplasser i landsdelen, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå og Kristiansand kommune.

Fra år 2000 til 2011 ble det altså skapt over 20.000 arbeidsplasser i Vest- og Aust-Agder. Rundt 14.000 av arbeidsplassene ble skapt i Kristiansandsregionen, som omfatter kommunene Kristiansand, Vennesla, Søgne, Songdalen, Lillesand, Birkenes og Iveland.

Vest-Agder "på pallen"

Bare i Kristiansand ble det skapt nærmere 11.000 arbeidsplasser i det aktuelle tidsrommet. Uberg sier at hvis man ser på Vest-Agder isolert sett, så er veksten i antall arbeidsplasser på 22 prosent. Veksten i Aust-Agder er på rundt 10 prosent.

— Vest-Agder ligger blant fylkene med størst vekst. Dog er Rogaland i en særstilling, med 29 prosent vekst, antakeligvis på grunn av olje- og gassrelatert næring, med ringvirkningene det medfører, sier Uberg.

Olje-satsing: Kjell O. Johannessen, daglig leder for næringsklyngen Node. Foto: Lars Hoen

— Formidabel vekst

— I år 2005 var det nesten 1800 ansatte i Node-bedriftene på Sørlandet. Nå er tallet rundt 9000 ansatte. Dette er en formidabel vekst, sier Kjell O. Johannessen , daglig leder for næringsklyngen Node, som representerer 60 bedrifter relatert til olje- og gassnæringen på Sørlandet.

Johannessen har for øvrig ikke tall på hvor mange ansatte det var i Node-bedriftene ved årtusenskiftet, fordi sammenslutningen Node ikke ble etablert før i 2005. ## Oljerelatert

Aker Solutions og National Oilwell Varco (NOV) på Dvergsnes har bidratt til veksten i antall arbeidsplasser. Bedriftene har i dag henholdsvis 1100 og 1600 ansatte på ulike destinasjoner i distriktet.

Mandag poserte flere hundre ansatte ved de to bedriftene villig for Fædrelandsvennens fotograf, for å illustrere at de er en av bransjene med svært mange ansatte.

— Vi er nok den næringen som de siste årene har bidratt mest til veksten i antall arbeidsplasser på Sørlandet, påpeker Johannessen.

Ordreboom

Node-lederen sier at en av årsakene til den sterke veksten i antall gass- og oljerelaterte arbeidsplasser, er satsingen på en ny generasjon boreplattformer. Slitne, gamle plattformer fra 70-tallet var modne for utskiftning. Det skapte en ordreboom, og i 2006 og 2007 kom den første bølgen med ordre. Mange kontrakter på nye plattformer havnet på Sørlandet på grunn av den teknologiske kompetansen i landsdelen.

— På verdensbasis var det behov for å fornye hele den gamle flåten av boreplattformer. De nye plattformene er bygget med en helt annen teknologi, og for helt andre dybder enn de gamle plattformene. Mens det før bare kunne bores på 1000 meters dybde, kan det nå bores på dybder fra 3000 til 5000 meter, forteller Johannessen.

Nytt marked

Etter at nye plattformer og nytt utstyr ble levert fra Sørlandet, vokste det fram et service- og ettermarked, der det nå er 1500 ansatte.

— Etter at Node-bedriftene har solgt høyteknologisk utstyr til utlandet, er det også behov for service på utstyret. Dermed har det vokst fram et helt nytt marked, forteller Johannessen, som sier at dette markedet nærmest var uberørt av finanskrisen.

— Kundene vil kunne ha behov for denne servicen i 30-40 år. Målet vårt blir at vi hele tiden ligger i forkant teknologisk, slik at vi kan vinne konkurransen i markedet, legger han til.

I 2005 omsatte alle Node-bedriftene på Sørlandet for fem milliarder kroner. I fjor var omsetningen cirka 40 milliarder kroner.