FARSUND: En 38 år gammel mann fra Farsund kommune ble mandag 2. juli dømt for en rekke forhold i Lister tingrett. Mannen stod tiltalt for flere lovovertredelser.

Det retten anså som mest alvorlig var bruddet på bokføringsloven, hvor mannen skal ha unnlatt å føre regnskap for sitt enkeltmannsforetak fra 2005 til 2007. I denne perioden mener påtalemyndigheten at siktede hadde en inntekt gjennom foretaket på minst 653.409 kroner ekskludert moms.

Videre ble mannen tiltalt for å ha unnlatt å føre denne inntekten på selvangivelsen, da de mener han forstod eller burde forstått at det ville gi ham store skattemessige fordeler å la være å melde det inn. Påtalemyndigheten mente at mannen har unndratt å skatte minst 190.000 kroner.

Til sist stod mannen tiltalt for å ha krevd inn merverdiavgift som snekker uten å ha registrert seg i merverdiavgiftsmantallet eller opplyse om dette til fylkesskattekontoret. Påtalemyndigheten mente at det dreide seg om så mye som 163.350 kroner i unndratt merverdiavgift.

Fikk fengsel og bot

Siktede skal ha tilstått alt i retten, samt i politiavhør i forkant av rettssaken. Dette, sammen med en rekke papirer fra Skatt Sør, Vest-Agder fylkeskontor og fakturaer fra mannens firma, ble lagt frem som bevis på at siktede ha gjort overtredelsene han ble tiltalt for.

Siktedes forsvarer opplyste om at unndratt skatt for årene 2005 til 2007 er 147.000 kroner, og ikke 190.000 kroner som påtalemyndigheten først påstod. Til sammen skal mannen dermed ha holdt tilbake 312.000 skattekroner.

Mannen er tidligere dømt og bøtelagt en rekke ganger, men retten fant at dette er så langt tilbake i tid at det ikke burde ha noe å si for hans straffeutmåling. Retten fant i skjerpende retning at tiltalte helt har unnlatt å føre regnskap og at dette har pågått så lenge som tre år.

De fant også at beløpene mannen hadde unnlatt å innberette er betydelige og at han derfor måtte tillegges strengere straff. At det hadde gått så pass lang tid siden forholdet ble anmeldt av Skatt Sør, i mai 2010, ble sett på som et formildende moment.

Siktede ble tilslutt dømt til fengsel i 45 dager, hvorav 30 dager gjøres betinget. Mannen fikk en prøvetid på to år. Han fikk også en bot tilbasset hans personlige økonomiske situasjon på 30.000 kroner.