KRISTIANSAND: En tredjedel av alle trafikkulykkene i Norge skjer i sommermånedene, men tendensen er at tallet går nedover. Heller ikke i fjor var det omkomne i Agder-trafikken i juni.

— Vi er jo selvsagt veldig fornøyd med hvordan sommeren har begynt i Agderfylkene. Vi ser en positiv utvikling i landet ellers også, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Johan Mjaaland.

To omkomne hittil i år

To personer har så langt omkommet på veiene i Aust- og Vest-Agder i år. Det er svært gode tall i forhold til tidligere år. Mjaaland sier at det statistisk omkommer 12-13 personer årlig i trafikkulykker i Agder. I fjor var tallet seks, og hittil i år altså bare to. Mjaaland håper tendensen holder seg året ut.

— Vi har hatt en gledelig reduksjon i antall omkomne i år, men vi kan jo få tilbakeslag siden sommeren ikke er halvferdig ennå, sier Mjaaland som peker på flere forhold som kan være årsaken til den positive utviklingen i retning av visjonen null drepte i trafikken.

— Grunnen er nok en blanding av flere faktorer. Større bevissthet om fart, bedre bilkvalitet, bedre veier og flere som bruker bilbelte er nok noen av de største grunnene til at vi ser en slik positiv utvikling, sier han.

Økende trafikk

Rådgiver i Statens vegvesen, Signe Gunn Myhre, forteller at vi opplever en nedgang i ulykker selv om trafikken er økende. Dette synes hun er svært gledelig, samt at det viser at forebyggende arbeid hjelper.

— Folk er blitt mer oppmerksom på hvor lite som faktisk skal til før det kan gå fryktelig galt, sier hun og viser til reklamen som blant annet vises på tv og i kinosaler.

Her møter en familiebil en hindring rundt en sving, og vil treffe hindringen i 50 km/t dersom farten er 90 km/t i stedet for 80 km/t.

— Vi har fått tilbakemelding fra mange som sier at de ikke visste at det var så farlig å kjøre bare litt for fort, sier Myhre.

Og det er gjerne disse vegvesenet ønsker å treffe med sin fartskampanje.

— De som råkjører, får politiet ta seg av. Vi ønsker å gjøre de som kjører litt for fort, oppmerksom på konsekvensene, sier hun.

Med redusert fart, spares liv, understreker Signe Gunn Myhre.