De kom for å hylle hverandre og det flotte navnet, som noen av dem har gjort hvert år i 20 år på Gretes navnedag 13. mars.

— Er det ikke flott? Vi er eneste Grete- klubb i hele Norge, sikkert også i hele verden, sier Grethe Gerhardsen Træland, mens hun deler ut sjampanje og ønsker greter med og uten h og a i enden velkommen til jubileumsfest.

Det skjedde i Studio 102 på Odderøya, der vertinnen til daglig utøver sin kunst i kompaniskap med fem kolleger.

Perler

I går kveld var lokalet pyntet med levende lys og greter pyntet med perler.

LAGET G: Grete Berge Andersen (f.v.), Grethe Stumpf og Grete Lyng gikk til oppgaven med liv og lyst. Foto: Tore André Baardsen

Naturlig nok, etter som navnet er en forkortet variant av Margareta, som på latin heter Margarita og som betyr nettopp perle.Gerhardsen Træland er en av tre som startet Grete— virksomheten i 1992, hjemme hos avdøde Grete Nash. Den tredje var Grete Herlofsen.

Til 20- årsfesten ventet australsk sjampanje, kanapé med belgisk gåselever, fransk fiskesuppe og norsk ostekake. Og som seg hør og bør en tradisjonell Grete- fest, kultur hører med. I går ble gretene utfordret til å forme hver sin kunstneriske G i lufttørket leire. Vel å merke uten maling, av hensyn til finstasen.

Til gjengjeld ble de ferdige bokstavene dekorert med perler, av en årsak som allerede er nevnt.

Optimisme

Så spør vi da, om hva greter tenker om at navnet er på hell, hva popularitet angår.

— Grete var jo voldsomt populært de første årene etter krigen. Derfor er de langt fleste her, med unntak av noen slengere, i 50- 60- årsalderen. Men pendelen vil nok svinge tilbake. Navnet er jo for vakkert til å dø ut, mener gretene vi snakket med, som også ber oss notere at Grete alltid har hilseplikt når hun møter en navnesøster på byen.

— Oppfordrer dere Hans og eventuelle andre til navneklubb?

— Tja, noen har jo prøvd. Noen forsøkte med en Elin- forening, uten å lykkes. Et forsøk på Grete- klubb i Arendal tørket inn. Men vi har klart det. sier Grethe Gerhardsen Træland og Grete Herlofsen.

Og legger til følgende forsikring: - Vi gir oss ikke med dette.