IVELAND: "Mattilsynet, distriktskontoret for Agder pålegger Voss Production å fjerne merkingen med atersian (artesisk) på produktene Voss (still) og Voss sparkling", skriver Mattilsynet i et brev til Voss.

Det melder Agderposten.

— Ikke artesisk

Bakgrunnen for varselet er en rapport fra Norges geologiske undersøkelser (NGU) som konkluderer med at vannet ikke er artesisk. Artesisk vil si at vannet står under trykk, altså at grunnvann presses opp fra grunnen og kommer ut av bakken eller fjell med ekstra trykk.

— Voss henter vannet sitt få meter fra Oggevatn i Iveland. Der presses vannet ikke opp av seg selv, men må pumpes opp. Vi har absolutt ingen muligheter, med all mulig faglig velvilje, uansett hvordan vi vrir og vender på det, til å definere denne kilden som artesisk, uttalte Bjørn Frengstad, hydrogeolog ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), til TV 2 i 2011 da rapporten ble gjort kjent.

- Villedende

Etter å ha vært i dialog med Voss, sendte NGU sin vurdering til Mattilsynet 18. september 2013. "På grunnlag av NGUs konklusjon vurderer Mattilsynet at vannforekomsten ikke kan anses å være artesisk. Merking med artesian på produktene til Voss Production er derfor villedende og bør fjernes", skriver Mattilsynet videre i brevet.

- Vi bestrider at vannet ikke er artesisk. Det er det, i henhold til den definisjonen som er tatt i bruk i amerikansk lovgivning, sier styreleder i Voss of Norway, Rune Fløgstad til Agderposten. Foto: EVA GROVEN

Voss Production på sin side avviser kritikken:— I forskrifter for mineralvann i Norge, er ikke artesisk tatt inn som en definisjon, det er det i USA. Derfor forhold vi oss til amerikansk lovgivning på dette punktet. Vi bestrider at vannet ikke er artesisk. Det er det, i henhold til den definisjonen som er tatt i bruk i amerikansk lovgivning. På dette punktet forholder vi oss til lovgivningen i USA, sier styreleder i Voss of Norway, Rune Fløgstad til Agderposten.

- Uklar definisjon

Fløgstad mener NGU opererer med en uklar definisjon av hva artesisk vann er.

— De opererer med en definisjon i denne saken som avviker fra det de selv oppgir på sine hjemmesider. Vi lurer derfor på hvorfor de operer med to sett av definisjoner av artesisk vann, sier Fløgstad videre til Agderposten.

- Kun vedtak i Norge

Saksbehandler i Mattilsynet, Anne Dorte Halberg påpeker at et eventuelt pålegg om fjerning av merkingen kun vil gjelde i Norge.

— Voss selger mesteparten av produktene sine i USA. I Norge er ikke artesisk definert i lovverket, men det er det i det amerikanske. Derfor har Voss fått et firma til å vurdere om kilden er artesisk etter det amerikanske lovverket. Et eventuelt pålegg om fjerning av merking om artesisk vann vil kun gjelde i Norge, sier hun til Fædrelandsvennen.

NGU skal nå vurdere tilbakemeldingene fra Voss.

— Vi vil ikke fatte noe endelig vedtak før vi har fått svar fra NGU, sier Halberg.