Klinikksjef Pål Friis kjemper for ytterligere sentralisering av spesialisthelsetjenesten til sykehuset i Kristiansand. i 2009 får han sparken av sykehusdirektør Jan Roger Olsen. Foto: Kjartan Bjelland
Sykehusdirektør Jan Roger Olsen med operasjonsroboten som ble installert i Arendal i 2012. Foto: Silje Dagsvik
røntgengbilde 2008.jpg Foto: Kjartan Bjelland
pdftarmkreft.pdf
svein mjåland.jpg
hjerteninafoto.jpg Foto: Jon Anders Skau
pdf hjerte2012.pdf
ottersland008.jpg Foto: Kjartan Bjelland
amkbilde.jpg
pdfamk.pdf
nevrologiskbilde.jpg
røntgen1 mai.pdf
røntgengbilde 2008.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Fædrelandsvennen har listet opp ti konflikter ved Sørlandet sykehus HF som fikk stor oppmerksomhet siden fusjonen i 2003, og nesten samtlige handler om kampen om sykehusfunksjoner.

— Ikke lykkes

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen, som har sittet i stillingen siden sykehusene i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord ble slått sammen, sier at situasjonen er krevende.

— Over hele landet har sykehusene utfordringer med omlegging og endring i tilbudet. Men vi må erkjenne at vi til tider ikke har lykkes med å gjennomføre endringer uten å skape uro og bekymring for det helsemessige tilbudet eller for arbeidsplasser. Og da ser man aksjoner og fakkeltog.

Olsen mener at konfliktene oppstod etter fusjonene av de to frittstående sykehusene i Kristiansand og Arendal.

— Samordning, oppgavefordeling og likeverdsdiskusjonen ble alle tema i årene etter fusjonen, sier han.

— Disse problemene oppstod også andre steder, men hos oss var de spesielt krevende. Vi hadde to byer, to fylker og historisk sett to eiere og to administrasjoner, sier han.

Legene

— Hva med overlegene. Hvor mye har de bidratt til konfliktnivået?

— Det er ikke tvil om at uenighet og ulike utsagn blant overleger forårsaket de største diskusjonene. Det er en sterk faggruppe som fremmer sine syn om hva de mener er best for sine pasienter. Og det er utfordrende ut fra utviklingen med økende spesialisering på tvers av helseforetaket.

Og Olsen sier at den utviklingen bare vil fortsette.

— Det går mot ytterligere spesialisering, og høy kvalitet vil bli viktigere enn nærhet. På de fleste områder handler det ikke om øyeblikkelig hjelp for pasientene, og da kan man dra andre steder, sier han.

I starten av 2013 uttalte Olsen at han håpet at året skulle bli et fredens år. Det innrømmer han at var naivt.

— Men jeg håper at konfliktnivået kan roe seg, for det tar ressurser fra ledelsen og de ansatte, og skader omdømmet.

Sentralisering

Pål Friis, tidligere klinikksjef ved medisinsk klinikk, krevde sentralisering av akutte sykehusfunksjoner til Kristiansand, men fikk sparken i 2009. Han mener at kampen om ulike sykehus sine funksjoner har fått større spillerom på Sørlandet enn mange andre steder.

— Da man fusjonerte sykehus-Norge til områdesykehus var det spesielt at det omfattet to tidligere sentralsykehus. Derfor har likeverd stått sterkere i diskusjonen på Sørlandet. Aust-Agder var det eneste fylket i landet med kun ett sykehus, og samlingen rundt sykehuset som fylkets stolthet var sterkere her enn andre steder, sier Friis, som i dag er overlege i geriatrisk seksjon.

Han mener at sykehuset nå mangler retning.

— Tidligere het det at nye, avanserte akuttfunksjoner skulle samles i Kristiansand som befolkningssentrum, mens Arendal skulle utvikle seg som et stort sykehus for planlagt behandling. Uten den retningen i dagens strategiplan må alle nye strider avgjøres fra grunnen. Derved skapes stort rom for omkamper og mobilisering, sier Friis, som mener at lokal særinteresser for ofte vinner fram.

— Når selvbevisste fagfolk går sammen med sneversynte lokalpolitikere og talspersoner blir det en kraftfull og ofte bakstreversk allianse.