SØGNE: Flere politipatruljer aksjonerte på et gårdsbruk i Søgne mandag.

– Dette bunner ut i en sak mot en 50 år gammel kvinne. Hun ble pågrepet på mandag i en av Kristiansands nabokommuner, sier Leif Vagle, leder av enheten for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt.

I forbindelse med pågripelsen foretok politiet en ransaking på kvinnens bopel i Kristiansand samtidig som de undersøkte gårdsbruket.

– Vi oppfattet at det var en del uregelmessigheter knyttet til sesongarbeidernes bolig— og økonomiske forhold. Derfor ble det avholdt en tverretatlig aksjon på gården det gjelder. Både Arbeidstilsynet, Mattilsynet, brannvesenet og kommunen deltok også i aksjonen, sier Vagle.

Siktet for heleri

Kvinnen har fast bosted i Kristiansand, men er av utenlandsk opprinnelse.

– Hun er siktet for heleri i forbindelse med sesongarbeidere på en gård. Den siktede kvinnen har administrert disse sesongarbeiderne. Hun og sesongarbeiderne kommer fra samme land, sier Vagle, som ikke ønsker å gå ut med hvilket land det dreier seg om.

Politiet avhørte flere av sesongarbeiderne samtidig som deres boliger ble undersøkt av de ulike etatene.

Løslatt

Kvinnen ble løslatt etter avhør mandag ettermiddag.

– Det har ikke kommet konklusjoner fra de andre involverte etatene. Mye gjenstår fortsatt i etterforskningen, sier Vagle.

Vegard Vindbo ble vitne til aksjonen. Han sier til Fædrelandsvennen at politiet var på stedet flere timer mandag formiddag.

– En patrulje satt og snakket med arbeiderne i lang tid. En annen kjørte fram og tilbake flere ganger, forteller Vindbo.

Kontrollerte uthus

Flere personer fra ingeniørvesenet og byggesaksavdelingen i Søgne kommune var med i inspeksjonen.

– Vi ble kalt ut av politiet og kontrollerte en rekke uthus på gården med tanke på om de ble brukt til andre ting enn det er gitt tillatelse til, sier Atle Danielsen, fagleder ved byggesaksavdelingen.

Han bekrefter at deres oppgave var å undersøke om uthusene på gårdsbruket ble brukt som boliger, uten at det var gitt tillatelse til det.

– Vi avventer rapporten fra politiet før vi eventuelt oppretter en sak på dette forholdet, sier Danielsen.

Utarbeider rapport

Fungerende tilsynsleder Jan-Petter Løken ved Arbeidstilsynets kontor i Kristiansand bekrefter at de deltok i aksjonen.

– Vi vil gi en rapport basert på inspeksjonen som ble gjennomført mandag. Deretter må vi samordne med de andre involverte etatene om hvordan saken gripes an videre, sier Løken.

Han vil ikke kommentere hva som ble undersøkt i inspeksjonen.

– Vår rolle er å følge opp bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven. Det er bakgrunnen for at politiet ba oss om å delta, sier Løken, som henviser til politiet for ytterligere informasjon.

Mattilsynet vil levere en rapport til både politiet og virksomheten.

– Det er noen forhold som blir påpekt, sier seksjonsleder Jørn Weidemann ved distriktskontoret for Agder.