OPPVARMING: Før hver styrketreningsøkt varmer Anders Hermansen godt opp. Først skal leddene rulles og roteres, og så står armhevinger på plakaten. Foto: Kjartan Bjelland
GOD HJELP: Anders Hermansen får en hjelpende hånd fra personlig trener Benjamin Vium Olesen når armene blir seige. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: I dag er den Kristiansand-bosatte østlendingen 60 kilo lettere.

– Det kom rett og slett til et punkt hvor jeg fant ut at jeg måtte skjerpe meg. Jeg fikk et Grete Roede-kurs i gave, og etter det har jeg gjort en helomvending, sier han.

1. august 2011 beveget Hermansen seg ut på ukjent grunn — han startet å trene. Først med kondisjonstrening i form av sykling, og i oktober samme år ble han introdusert for styrketrening av personlig trener Benjamin Vium Olesen.

De møttes to ganger i uka til styrkeøkter, og la opp til at Hermansen skulle trene kondisjon to dager i uka på egenhånd. I dag har han personlig trener for styrketrening en gang i uka - resten gjør han selv.

For mange vil det å ha personlig trener være for kostbart. Hermansen var ikke i tvil om at dette var noe han ville prioritere.

– Det er klart det er mye penger, men det er en investering jeg er villig til å ta. Det er verdt det, og jeg har aldri vurdert å droppe det, sier han.

KROPPSLØFT: Før livsstilsendringen var det umulig for Hermansen å løfte sin egen vekt. Nå tar han tre repetisjoner på egenhånd uten problemer, og et par til med litt ekstra hjelp. Foto: Kjartan Bjelland

42,7 prosent fett

For å måle Hermansens framgang har Olesen gjort en kroppsanalyse av ham ved hjelp av en InBody-test. Denne viser blant annet kroppens fordeling av fett og muskler. I testen kom det fram at Hermansens kropp besto av 42,7 prosent fett.

– Anders var faktisk i høyrisikogruppa for å få livsstilssykdommer på grunn av fedmen. Han lå langt over det nivået som er sunt for en person på hans alder og høyde, forteller Olesen.

Nå er Hermansens fettprosent nede i 16,3 prosent. InBody-testen gir et detaljert bilde av hvordan kroppen er satt sammen, men Hermansen og Olesen har vært mest opptatt av forholdet mellom fett og muskelmasse. Så langt har Hermansen gått ned en betydelig del fett, men har klart å beholde musklene.

– Vi har vært flinke til å fokusere på det å få i seg nok og riktig mat. Når man skal endre livsstil, og da spesielt gå ned i vekt, vil nok mange gå i fellen og spise for lite mat. På det viset kan man risikere å miste muskelmasse i stedet for fettet, forteller Olesen.

– Nå tar jeg heller trappa

Det er ikke bare bukselinninga som avslører Hermansens livsstilsendring. Hverdagslige ting som å haste til bussen og å komme seg hjem til leiligheten i femte etasje har blitt mye lettere for 32-åringen.

– Nå kan jeg gå i raskt tempo til bussen uten å måtte stoppe og tørke svetten halvveis. Og jeg tar heller trappa enn heisen for å komme meg opp i leiligheten. Før var jeg livredd for å møte noen etter at jeg hadde tatt trappa, for jeg var helt uten pust når jeg var ferdig, sier han.

Hermansen får stadig kommentarer fra venner og bekjente som skryter av forvandlingen hans.

– Det har skjedd flere ganger at perifere venner har gått rett forbi meg uten å kjenne meg igjen. Jeg får stadig kommentarer fra folk, og de på treningssenteret kjenner meg igjen og skryter av det jeg har fått til. Det setter jeg pris på, sier han.

Trener Olesen skryter hemningsløst av Hermansens innsats gjennom dette halvannet året:

– Jeg har aldri opplevd at Anders er negativ til treningen, sier han.

GOD HJELP: Anders Hermansen får en hjelpende hånd fra personlig trener Benjamin Vium Olesen når armene blir seige. Foto: Kjartan Bjelland