KRISTIANSAND: - Hva er bakgrunnen for ditt engasjement?

— Jeg har vært i Nicaragua en gang før. Det var gjennom Nord-Sør-prosjektet ved Kristiansand katedralskole Gimle for ett og et halvt år siden. Jeg ble forelsket i kulturen, språket og menneskene. De var så åpne og tok imot deg, selv om de kanskje ikke hadde så mye. Og landet er bare så utrolig vakkert. Jeg har leitet etter en organisasjon som ikke dreiv med rein bistand, men der man kan leve i solidaritet med menneskene som bor der.

Begynner med språkkurs

— Hvordan er oppholdet organisert?

— Vi begynner med språkkurs i Mexico, og besøker Mexico City og Chiapas. I Chiapas skal vi besøke zapatistene. Vi skal også innom Guatemala, der vi skal møte forskjellige polistiske organisasjoner og kvinneorganisasjoner.

— Zapatister?

— Det er en gruppe som kjemper for urbefolkningens rettigheter sør i Mexico.

— Men det er Nicaragua som er målet?

— Ja. Der skal vi blant annet ha to opphold hos urbefolkningen. Det er hos forskjellige stammer langs Atlanterhavskysten.

— Hvordan er spansken din?

— Den er veldig hakkete og dårlig, men jeg kan si at jeg er sulten og tørst, og jeg kan noen høflighetsfraser. Men på Atlanterhavskysten snakkes det mye kreol, som er mer engelskinspirert, så jeg er usikker på hvor mye spansk jeg vil lære.

Gikk på idrett

— Hva har du gjort så langt i livet?

— Jeg var ferdig på videregående i vår, på idrett. Grunnen til at jeg begynte på idrett var at jeg spilte håndball og hadde en gang ambisjoner om å bli veldig god. Skader og dårlig motivasjon gjorde at håndballambisjonene etter hvert ble lagt på hylla. Men jeg fortsatte på idrettslinja fordi det var så godt miljø.

— Andre ting?

— Jeg er engasjert i Latin-Amerika-spørsmål, fordi det er et litt glemt kontinent. Det skjer så mye der, noe negativt, men også mye bra. Og det er viktig å få fram.

Opptatt av andre kulturer

— Hva skal du når du kommer tilbake på nyåret?

— Selv om utenlandsoppholdet er rundt et halvt år, varer brigaden ett helt år. Når vi kommer hjem skal vi spre det vi har lært gjennom foredrag og lignende. Jeg regner med å ha jobb ved siden av. Men det blir nok studier fra høsten av.

— Hva vil du studere?

— Tanken nå er å ta sosialantropologi. Vi lever i vår egen boble i Norge, og det å få lære om andre kulturer og levemåter interesserer meg veldig.