TØRKER KLÆR: Tirsdag hang disse klærne til tørk ved tiggernes tilholdssted. Foto: Kjartan Bjelland
SKAPER PROBLEMER: Politioverbetjent Dag Tallaksen sier det er vanskelig å kommunisere med tiggerne. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: – Midt på dagen var det 14 forskjellige tiggere som satt i Markens-området. I tillegg kom vi i kontakt med fem tiggere som gikk rundt og tigget, forteller politioverbetjent Dag Tallaksen ved Kristiansand politistasjon.

Onsdag foretok politiet i Kristiansand en omfattende ID-sjekk av alle tiggerne i byen. Det viste seg å være over dobbelt så mange tiggere som for to uker siden.

– Vi talte totalt ni tiggere ved forrige runde. Både sommeren og turistene kommer til Kristiansand i disse dager. Det lokker også flere tiggere hit, sier Tallaksen.

Pågående tiggere

Det har de siste ukene kommet flere meldinger, både til politiet og Fædrelandsvennen, om pågående og til dels aggressive tiggere som utgir seg for å være døvstumme.

– Senest i dag hadde vi en situasjon i en butikk. Unge tiggere kom med brev om at de var døvstumme. Vi har rykket ut på liknende hendelser, og da kan de plutselig snakke, sier politioverbetjenten.

SKAPER PROBLEMER: Politioverbetjent Dag Tallaksen sier det er vanskelig å kommunisere med tiggerne. Foto: Kjartan Bjelland

Meldingene går på at flere tiggere viser fram lapper om at de er døvstumme og samler inn penger.– Meldingene kommer med jevne mellomrom. Man skal være forsiktig med å generalisere, men det er rart at så mange av tiggerne i Kristiansand er døvstumme, sier Tallaksen.

Skaper problemer

Politioverbetjenten forteller at det er spesielt vanskelig å avhøre tiggerne.

– Vi må alltid ha tolk, og det er likevel vanskelig å kommunisere med dem. Det kreves mye for å nå fram til dem, og de fleste vil heller ikke forstå noe som helst, sier han.

Tallaksen oppfordrer folk til å være nøye med hvem de gir penger til.

– Dessverre er det enkelte som utnytter situasjonen. Folk må få lov til å gi penger, men jeg oppfordrer dem til ikke å være naive, sier politioverbetjenten.