Hjemmebakte pølsebrød er litt overdådig, spør du meg. Men hvis du spør meg en gang til, er jeg faktisk ikke så sikker likevel. Har du gode pølser og tilbehør, er det jo ekstra stas hvis brødene er hjemmebakte. De er saftige og sprø, og de metter godt. Denne gangen bakte jeg kun på fint mel. Hvis du vil ha en mer sunn og grovere variant, tilsetter du litt grovbakstmel. Har du med deg gode grove pølser, en dash med sennep og – hvis det skal være skikikkelig luksus – stekt balsamicoløk, lover jeg at både zstore og små vil kose seg uansett hvor mange minusgrader det måtte være. 12 brød 25 gr tørrgjør 3 dl lunken melk eller vann 1 ss sukker 0,5 ts salt 3 ss rapsolje 150 gr sammalt hvete fin 300 gr hvetemel Bland alt det tørre og spe på med væsken, til du får en fin deig som slipper bollen. Dekk bollen med plast og la heve på et lunt sted i 45-60 minutter, eller til dobbel størrelse. Del deigen i 12 emner og form til avlange pølsebrød. De skal være litt flate, slik at de ikke blir for høye etter heving. La heve på bakepapirkledd stekebrett og etterhev i ca. 30 minutter. Pensle med egg, og dryss på frø. Stekes midt i ovnen, 225 grader, 10 minutter. Grønn ertesuppe Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best. Helt perfekt til termosen på tur. Her skal det være nok til 4 personer. 2 ss olivenolje 1 purre, i tynne skiver 1 fedd hvitløk 1 liter grønnsaks- eller kyllingkraft 1 hodesalat, finsnittet 125 gr grønne erter 1 ts sukker 20 mynteblader Parmesan Salt og pepper Ha olje, purre og hvitløk i en stor gryte. Fres blankt. Tilsett kraft, salat og erter. La småkoke i 15 minutter. Ta gryta av varmen og ha i sukker og mynteblader. Kjør suppa med en stavmikser til en glatt konsistens. Hvis du vil ha litt mer kremet konsistens, tilsetter du en skvett fløte. De beste snurrene Kjært barn har mange navn. Kanelsnurrer, skillingsboller eller kanel i svingene. Uansett navn – bollene er og blir en sikker vinner. Og spesielt hvis man lager noen med sjokoladefyll i tillegg. Denne varianten er så god at den smelter på tungen. Perfekt som kosemat i høstmørket eller som turmat til søndagsturene. Lag gjerne dobbel porsjon så har du en backup hvis du får uventede gjester. Ca. 20 store kanelsnurrer 1 kg hvetemel 3-4 ts malt kardemomme 210 g sukker 50 g fersk gjær (søt type) 1 egg 6 dl melk, lunken (eller vann) 150 g smør, romtemperert og i biter malt kanel, sukker og smeltet smør til fyll Mørk smeltet sjokolade Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha mel, kardemomme og sukker i miksebollen. Smuldre gjæren mellom fingrene og bland i melet. Ha i egget og start maskinen. Hell melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er i, økes hastigheten. Elt deigen til den er smidig, ca. 10 minutter. Ha i smøret og kjør til alt smøret er godt blandet inn og deigen er glatt og smidig, ca. 10 minutter. Dekk bollen til med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Ha deigen ut på et melet bord og kjevle ut et rektangel, ca. 1,5 cm tykt. Pensle på et lag med smeltet smør og strø på sukker og kanel. Fold den ene langsiden over og til den andre siden, slik at det nå er blitt et smalt rektangel. Del deigen i strimler på tvers, ca. 2-3 cm brede, tvinn dem og knyt dem i en knute. Legg kanelsnurrene over på en stekeplate dekket med bakepapir og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker. Hvis du vil fylle dem med sjokolade, bruker du samme fremgangsmåte. Smør på tykt med smeltet sjokolade. Stek midt i ovnen på 220 grader i 10-15 minutter. Energibar Kjempegod og sunn bar av müsli, nøtter og mørk sjokolade som går ned på høykant hos både store og små. Disse barene må du bare smake. Er du sliten og trøtt etter en lang og tung treningsøkt, fylles du med ny energi med en bit av denne fiberrike herligheten. De passer også fint som kos i tursekken eller som snacks i en hektisk hverdag. 100 gr tørket frukt, hakket 100 gr mørk sjokolade, hakket 150 gr smør, smeltet 2 ss lys sirup 1/2 dl brunt sukker 5 dl musli 1/2 dl havregryn 1 dl kruskakli 1 egg, sammenvispet 50 gr nøtter, pistasje eller valnøtter Bland alle ingrediensene og trykk godt ut i enbakepapirkledd form. Ca 23×23. 200 grader, 20 minutter, nederste rille. Avkjøles og fryses. Ta ut litt og litt, og skjær i terninger etter behov.