BERGEN: Det sier Marius Myrstad, stipendiat på Folkehelseinstituttet og Diakonhjemmet sykehus.

Ny forskning har vist at eldre mannlige deltakere i Birkebeinerrennet har økt risiko for hjerteflimmer (atrieflimmer) sammenlignet med jevnaldrende menn i befolkningen ellers. Risikoen var størst for birkebeinere som trente hardt. Dette viser altså resultatene fra Birkebeiner-aldringsstudien, som Folkehelseinstituttet har deltatt i.

— Det har i mange år vært snakk om at folk som driver utholdenhetstrening har større risiko for atriflimmer. Det startet med en finsk studie i 1998, og siden er det flere forskere som har forsøkt å undersøke det. Det er også mange hjerteleger gjennom mange år som har meldt at de har det samme inntrykket, sier Myrstad.

Man bør fortsette å trene

Birkebeiner aldringsstudien er en studie om av helse, livsstil og aldring i regi av Kavli aldringssenter for aldring og demens i Bergen. De har undersøkt deltakere i Birkebeinerrennet som er over 65 år, og sammenlignet dem med et utvalg i samme aldersgruppe fra den generelle befolkningen. En av problemstillingene de var interessert i, er sammenhengen mellom langvarig trening og risiko for atrieflimmer. Atriflimmer er en forstyrrelse i hjerterytme, kjennetegnet av helt uregelmessig og ofte for rask hjerterytme. Uten behandling kan dette hos eldre gi økt risiko for hjerneslag.

— Det vi fant blant de eldre er at det å være birkebeiner er en risiko for atriflimmer, faktisk på samme nivå som høyt blodtrykk, sier Myrstad.

— Bør eldre da la være å trene?

— Nei, det er ikke ingen grunn til å fraråde dem å trene.

Dette sier forskeren fordi den totale forekomsten ikke var signifikant for birkebeinerne i forhold til andre. Deltakelse i Birkebeinerrennet var en risikofaktor for atrieflimmer, men fordi Birekbeinerne har lav forekomst av andre viktige risikofaktorer som høyt blodtrykk og kransåresykdom i hjertet, var den totale risikoen for flimmer ikke økt. Regelmessig trening reduserer risikoen for høyt blodtrykk og hjerteinfarkt. Derfor ser det ut til at trening påvirker flimmer-risikoen gunstig ved å forebygge andre risikofaktorer, men ugunstig ved en direkte effekt på hjertet som disponerer for flimmer.

(For mens det å delta i birkebeinerrennet ga økt risiko, hadde disse svært lav forekomst av andre risikofaktorer som høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og angina. Nettopp fordi at man ved å holde seg i form minsker forekomsten for dette.)

— Trener man forebygger jo man høyt blodtrykk og hjerteflimmer, men på den andre siden fikk altså en slik type deltakelse direkte effekt på atriflimmer.

— Det er svært interessant å se at det å gå slike renn er en risikofaktor i samme størrelsesorden som høyt blodtrykk.

Moderat trening smartest?

Myrstad mener likevel at det viktigste med studien er at de fikk nyansert bildet litt.

— Det har gjerne vært et inntrykk i media de siste årene om at det er farlig å gå Birken. Resultatet viser derimot at den totale forekomsten ikke er så forskjellig.

— Er det slik at moderat trening da vil være det optimale?

— Det vet vi ikke, men det vi fant her er at de som rapporterte at de hadde drevet lett eller moderat fysisk aktivitet det siste året så ut til å ha lavere risiko enn dem som hadde vært veldig aktive. Det kan tale for at det hos eldre kan være gunstig å være mer moderat aktiv. Dette siste funnet var imidlertid ikke signifikant i denne studien, og er derfor forbundet med usikkerhet.

— Vi holder nå på med en ny og større studie på samme felt. Der vil vi også sjekke treningsmengde og intensitet, om det kan ha innvirkning på risikoen.

— Tror du disse resultatene vil påvirke noen på noe vis?

— Nei, jeg håper ikke folk blir redd for å trene. Det vi vet i dag er jo at de positive effektene ved trening overskygger de negative effektene med god margin. Vi vil fortsatt anbefale alle å trene, særlig at også de eldre holder seg i aktivitet. Det forebygger sykdom, bremser aldringsprosesser og vil styrke muskulaturen. Det er viktig for a Eldre skal vil kunne beholde sin gode form så lenge som mulig.