IVELAND: — De siste ukene har vi fått så mange signaler, og alle peker i én retning. Jeg er helt sikker på at Agderkartet tegnes på nytt. Enten får vi fire kommunene Iveland, Evje og Hornnes. Birkenes og Iveland lov til å flytte over til Vest-Agder, eller det blir ett Agder, sier Iveland-ordføreren.

Mykjåland representerer det samme Senterpartiet som Liv-Signe Navarsete. Kommunal- og regionalministeren har lovet å avgjøre Agders grensestrid i løpet av høsten, og Mykjåland er altså nå overbevist om at partilederen og ministeren hennes vil vise endringsvilje.

Hun oppgir fire grunner som hun i sum mener peker mot at fylkesgrensen endres eller flyttes:

1. Lovforslag:

Tirsdag kom forslag til ny inndelingslov, altså loven som styrer hvordan kommune- og fylkesgrenser flyttes. Den nye loven skal vedtas neste år, lenge etter Agder-saken, men Navarsete sender på høring forslag om at innbyggerne skal få økt innflytelse over sine fylkes- og kommunegrenser. I høringsbrevet til ny lov skriver departementet at de vil senke terskelen for dele- og flytteprosesser. I innledningen snakkes det om gode erfaringer med tidligere endringer av kommune- og fylkesgrenser. Loven forenkler også prosessen på flere områder.

— Dette er et viktig signal. Det viser endringsviljen i departementet. Retningen er klar, det skal bli lettere å endre grenser. Dessuten vektlegges innbyggernes stemme. Navarsete kan ikke forberede en lov med økt innbygger-makt uten at hun i Agder lytter til folkeavstemningene i våre kommuner. Sammen med alt det andre som er skjedd, peker dette i én retning, sier Mykjåland.

2. Navarsetes uttalelser:

"Ett Agder er fremdeles realistisk", sa kommunal- og regionalminister Navarsete til Kommunal Rapport for noen dager siden. Hun uttalte også at det er flere folkemeninger i Agder og at det var en kinkig situasjon. Hun sa derfor at regjeringen vil "foreta en totalvurdering av hva som tjener området best i fremtiden".

— Helt sentral avklaring, mener jeg. Mange har glemt at Navarsete aldri fikk spørsmålet om ett Agder på sitt bord, siden Aust-Agder sa nei i folkeavstemningen. Nå har hun det, for når hun skal behandle søknad om å flytte kommuner er hele hele analyse-rapporten om fylkesendring en del av grunnlaget. I den er ett av alternativene. Dermed er alle muligheter åpne. Hennes uttalelse mener jeg er veldig viktig, for hun understreker at fylkesgrensen må sees i forhold til hva som fungerer, hva Agder tjener på. Å fortsette med dagens fylkesgrense er helt sikkert alternativet som da ligger dårligst an, sier Mykjåland.

3. Grimstad-effekten:

Grimstad har sagt ja til at de tre kommunene med folkeavstemning kan bytte til Vest-Agder, men ikke Evje og Hornnes, som ikke har hatt avstemning. Samtidig signaliserer Grimstad at de vil vurdere å bytte fylke hvis de andre får lov.

— Navarsete får dermed beskjed om at mer kan komme fremover. Når hun da sier hun vil gjøre en totalvurdering, er jeg helt sikker på at svaret ikke blir å fortsette som nå. Min lokallagsleder Ole Magne Omdal i Iveland Senterparti har allerede sagt det må bli ett Agder, sier Mykjåland.

4. Senterpartiets program

— Jeg mener det vil være helt umulig for Navarsete som Sp-leder ikke å lytte til de fire kommunene som vil bytte fylke. Senterpartiets politikk er at avgjørelser skal tas på lavest mulig nivå, så nær innbyggerne som mulig og at vi ønsker mer lokaldemokrati og mer lokal råderett. Vi mener lokale initiativ og forslag skal støttes, sier Mykjåland.

Forstår at det tolkes

Naversete har reist på sommerferie, og kunne derfor ikke svare Fædrelandsvennen onsdag. Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken sier dette:

— Ny inndelingslov og Agder-prosessen er to helt adskilte ting. Men at det tolkes lokalt, er forståelig. Vi sier ikke noe nå om Agder-saken, mens den er på høring. Men vi legger opp til rask saksbehandling når høringsfristen er gått ut 13. august. Avgjørelse og sak til Stortinget vil komme i løpet av høsten, sier han.