GIGANTISK: Den store demningen kommer til å ruve i landskapet, ikke langt fra Bykle sentrum. ILL: KRUSE SMITH AS

BYKLE: Arbeidstilsynet gjennomførte sitt uanmeldte tilsyn hos Otra Krafts damanlegg på Bykle 31. mai. I tilsynsrapporten står det at tilsynet avdekker manglende risikoforståelse på anlegget og at de derfor vurderer å gi fire pålegg.

Varsler fire pålegg

— Om vi har vært for slappe når det gjelder sikkerhet, kan jeg ikke svare ja eller nei på. Vi skal være gode på helse, miljø og sikkerhet. Det er en fanesak for oss. Derfor er vi glade for at Arbeidstilsynet kommer, slik at vi kan forbedre oss, sier kommunikasjonsdirektør i Kruse Smith, Erik Dale.

«For mye rot på anleggsplassen, lagring av utstyr i skråning, med løse steinmasser (fra riggplan i praksis), dårlig adkomst til stillas, manglende vernetøy, usikrede gangveier og adkomstvei ned til anlegget», er blant tilfellene som beskrives i rapporten.

Dale opplyser til Fædrelandsvennen at de sendte svar på disse punktetene 1. juli.

Hadde ikke kompetanse

— Vi har svart på alle varslene på pålegg og gjort utbedringer på alle fire punktene. Jeg har ikke lyst til å gå i detalj, men det har blitt gjort endringer på alle fire felt, forteller han.

Det ene punktet gjelder at arbeidstakere som har til oppgave å lede eller kontrollere andre ikke har nødvendig kompetanse til å gjøre dette.

Det andre gjelder risikoen for skade eller fare for arbeidstakere, der tilsynet mener flere forhold på anlegget ikke er tilfredsstillende. I rapporten kommer det fram at underentreprenør Kruse Smith hadde en ulykke med skade samme dag som Arbeidstilsynet var på anlegget. En person tråkket over fordi veien var såpass dårlig, og denne ble deretter stengt.

Det tredje pålegget gjelder at entreprenøren ikke skal ha fulgt opp konkrete tiltak etter hendelsen.

Til slutt mener Arbeidstilsynet at ferdselsveiene ikke sikkerhetsmessig forsvarlig utformet.

130 arbeidere

Kruse Smith Entreprenør AS fikk frist 11. august til å kunne gi en beskrivelse av forbedringer innenfor disse punktene og det er nå opp til Arbeidstilsynet å vurdere forbedringene.

Anlegget er en del av Agder Energi. Implenia AS er hovedentreprenøren og Kruse Smith er utførende entreprenør. Datterselskapet Eco Bygg AS har signert kontrakten med Implenia, og i dag jobber det omtrent 130 arbeidere på anlegget.

En 130 meter lang og 50 meter høy buedam er i ferd med å settes opp. Den består av 16 000 kubikkmeter betong. Kontrakten er verdt 472 millioner kroner og er det største damprosjektet i Norge på 30 år.