05.30: Søppelet fløt etter Sommer på Torvet 4. juli. Foto: Hilde Robstad
SØPPEL: Slik så det ut på torvet klokka 05.30 fredag morgen. Foto: Hilde Robstad
STRØKENT: Allerede klokka 08.00 hadde Ingeniørvesenet fjernet alle spor etter arrangementene i byen. For å få det til satte de inn ekstra ressurser. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

KRISTIANSAND: Kombinasjonen av Handelens dag og Sommer på Torvet gjorde at sentrum ble svært forsøplet torsdag. Da vinden tok tak ble også mye av det spredt ytterligere, og Ingeniørvesenet måtte sende inn flere folk enn vanlig for å rydde opp.

Må betale

Kurt Tange Jensen i Parkvesenet forteller at de nå vil kontakte både arrangøren bak Sommer på Torvet og Kvadraturforeningen for å sørge for at det ikke skjer igjen.

05.30: Søppelet fløt etter Sommer på Torvet 4. juli. Foto: Hilde Robstad

– Det skal egentlig ikke være noe ekstra for oss etter disse arrangementene, men kombinasjonen av dem og vinden gjorde at det var veldig mye søppel fredag morgen. Resultatet er jo at de kan få en ekstra faktura fra oss, forteller han og legger til at opprydningen vanligvis går greit for seg.Jensen besøkte selv lageret til Ingeniørvesenet og så de store mengdene plastkrus som ble plukket opp.

Kai Lindal i Ingeniørvesenet forteller at de måtte sette inn ekstra ressurser for å håndtere søppelet fredag morgen. I tillegg til feiebilen og to stykker i søppelbil, måtte to ekstra ansatte stille opp klokka 07.00. Da hadde de allerede tømt søppelkassene en ekstra gang i løpet av Handelens dag.

Plukker ikke eget søppel

– Plastkrusene som selges på Sommer på Torvet tas lett av vinden og spres rundt. I tillegg var den en del flyveblader fra Start, forteller han.

Den store mengden av folk som besøkte sentrum i forbindelse med Handelens dag hadde også etterlatt sigarettsneiper, papir og diverse annet søppel.

SØPPEL: Slik så det ut på torvet klokka 05.30 fredag morgen. Foto: Hilde Robstad

Selv om arrangørene er ansvarlige for å rydde opp merker han stor forskjell på søppelmengdene. Lindal understreker at han syns det er flott med aktivitet og liv i byen, men oppfordrer også publikum til å bruke søppelkassene. Et problem er at man lokkene på større søppeldunker ikke lukkes skikkelig; slik at vind og måker kan spre avfallet på bakken.– Ofte blåses også plastkrusene ned fra bordene og da gidder ikke folk å plukke det opp. Men det betyr jo ikke at kommunen skal ta det. Når folk får litt i nebbet blir det også lettere å kaste det ut, sier Lindal med et smil.

Gjør som kommunen sier

Henning Vestavik fra Sommer på Torvet forteller at de også hadde satt inn ekstra ressurser for å rydde opp etter torsdagen. 2500 besøkende var inne på en gang og det var også tidvis kø utenfor.

– Vi rydder opp utenfor og på Torvet, og avtalen er at det skal være helt strøkent. Hvis ikke det ble gjort vil vi sette i gang nye tiltak, forteller han.

En stor container og ti-tolv søppelkasser var på plass i går, men Vestavik understreker at de vil holde en tett dialog med kommunen om innsatsen ikke skulle være tilstrekkelig.

– Foreløpig har vi ikke hørt noe fra kommunen, men hvis de er misfornøyde vil vi selvfølgelig gjøre en bedre jobb.