KRISTIANSAND: – Vi lytter til pårørende som er i familie med pasienten, ikke en fullmektig, sa klinikksjef Ole Georg Vinorum under møtet i følge en pressemelding på hjemmesiden til Sørlandet sykehus.

Sykehusledelsen gjorde det klart at Sørlandet sykehus følger lovene som gjelder, og kan derfor vanskelig imøtekomme ønsket fra Jehovas vitner om at en oppgitt fullmektig skal kunne ta avgjørelser på vegne av pasienten.

Ba om møte

Jehovas vitner hadde bedt om å få møte sykehusets ledelse i forbindelse med at en kvinne ble påtvunget blod under en fødsel, til tross for at både hun og ektemannen hadde nektet dette. Hans Jakob Lilletvedt og Jørgen Pedersen fra Jehovas vitner ønsket å komme med innspill til nye rutiner for behandling av Jehovas vitner.

Fra sykehusledelsen møtte fagdirektør Per Engstrand, Vinorum og direktør Jan-Roger Olsen.

Fagdirektør Per Engstrand vil overfor Fædrelandsvennen ikke si hva han mener om forslaget en fullmektig. Dette er en person Jehovas vitner skal kunne utpeke som skal erstatte pårørende når sykehusets ansatte har behov for å få rede på hva pasienten ønsker, og pasienten selv ikke kan gjøre rede for seg.

— Vi tar med oss innspillene fra vitnene videre i en sluttprosess for å gjøre ferdig retningslinjene. Vi tar blant opp dette i et møte i klinisk etisk komite torsdag, sier Engstrand.

Vitnene ønsker også at sykehuset skal legge særlig vekt på å informere barn mellom 12 og 18 år om rettighetene de har ved behandling. I pasientrettighetsloven legges det til grunn av barn over 12 år har rett til å bli hørt, men det er det medisinske personellet som tar endelig avgjørelse. Personer over 18 har rett til å nekte blodoverføring, og dette skal helsepersonellet respektere dersom de er overbevist om at pasienten forstår konsekvensen av manglende blodoverføring.

- Vanskelig dilemma

— Vi har ikke lovet Jehovas vitner noen i forhold til innspillene deres, sier Engstrand.

— Hvordan har du opplevd mediestormen rundt legen som tvang blod i en kvinne som ikke ville ha?

— Det har vært positivt. Dette er vanskelige dilemma og det er bra at vi får gjennomgått rutinene våre og diskutert dette grundig, sier Engstrand til fvn.no

Han signaliserer at punktet med å informere barn over 12 år spesielt, som det minst vanskelige å etterkomme.

— Dette dreier seg om informasjon til pasienten, og vi er opptatt av å gi best mulig informasjon, sier Engstrand.