ARENDAL :Tirsdag startet saken mot Øyvind Tveide i Aust-Agder tingrett. Den tidligere banksjefen i Vegårshei Sparebank er tiltalt for grovt økonomisk utroskap av 27,1 millioner kroner, grovt underslag av nærmere 600.000 kroner, dokumentfalsk og identitetskrenkelse. Da han ble pågrepet i mars i fjor hadde han vært banksjef i 26 år.

Erkjente straffskyld

Statsadvokaten mener han bør straffes for ulovlige utlån og overføringer av 27,1 millioner kroner til 13 personer og foretak. Påstanden er at pengene ble utlånt i strid med bankens interne retningslinjer og finansavtaleloven.

I retten erkjente Tveide straffskyld for sju av lånene, og delvis straffskyld for tre. Mens han svarte et tydelig ja på spørsmål om straffskyld i forhold til underslaget.

Det er ikke kjent hva som var motivet for handlingene. Derfor var det knyttet spenning til Tveides egen forklaring i retten.

Ble lovet 30 mill. fra utlandet

Tveide har blant annet tilstått å ha gitt 1,9 millioner kroner i huslån til en mann i 30-årene. Begrunnelsen var at mannens kausjonist, en 65-åring fra Arendal, hadde lovet banken 30 millioner kroner fra utenlandsinvesteringer.

— Det finnes lovverk. Men i en så liten bank som på Vegårshei, er det nok noe mer slepphendt, eller man tilpasser det til de forholdene som lånet blir gitt under, sa Tveide i sin forklaring.

De 30 millioner kronene kom imidlertid aldri.

— Skjønner du at dette kan framstå som en underlig måte å drive bank på? spurte tingrettsdommer Øyvind Strand.

— Jeg det skjønner jeg. Men helt til jeg sluttet i banken hadde jeg tillit til at pengene ville komme, svarte Tveide.

Han medga at han nok var dum og naiv i dette tilfellet. Men at han generelt fulgte magefølelsen sin da han ga lån.

Videre kom det fram at Tveide hadde gitt et annet millionlån, med sikkerhet i en eiendom som ikke hadde noe med låntakeren å gjøre.

— Jeg kan ikke svare på hvorfor jeg gjorde det, sa Tveide, noe som nok en gang førte til stor undring hos dommeren.

Kvinne fikk 8,5 mill.

Den tidligere banksjefen er også tiltalt for flere tilfeller av grovt underslag. Til sammen utgjør underslagene nær 600.000 kroner. Dette erkjente Tveide altså straffskyld for.

Pengene ble overført fra kontoene til intetanende bankkunder til en 58 år gammel kvinne, nå bosatt iKristiansand. Kvinnen er tiltalt for grovt helleri.

Aktor Geir Magne Søfteland anførte i retten at 58-åringen er den som har fått utbetalt mest via Tveide. Tilsammen fikk hun 8,5 millioner kroner enten i form av uberettigede lån eller overføringer fra andre kunders kontoer.

Forfalsket dokumenter

62-åringen er tiltalt for to forhold av dokumentforfalsking. I retten erkjente han å endret et takstdokument på en leilighet fra 2,4 millioner til 4,4 millioner kroner.

Videre heter det tiltalen:

«Ved flere anledninger endret han på gjeldsbrev, pantedokumenter eller andre lånedokumenter ved å klippe og lime inn andre personers underskrifter og/eller ved å endre lånebeløp».

Dette erkjente Tveide delvis straffskyld for.

Under punktet om ID-krenkelse erkjente bankveteranen i retten å ha opprettet og økt lån til kunder av banken uten at disse var klar over det. Tilsammen dreier dette seg om to millioner kroner.

Har inngått forlik

I retten ble det opplyst at Vegårshei Sparebank har frafalt det rettslige erstatningskravet mot 62-åringen på 23 millioner kroner. Grunnen er at det er inngått et forlik med eks-banksjefen.