MANDAL: — Det å spørre om hjelp som fattig, det er noe mennesker har gjort til alle tider. Derfor er det å forby tigging en krenkelse av ytringsfriheten til disse menneskene.

Det sier Stein Inge Dahn, nestleder i Agder Venstre.

— Man foreslår nå å kriminalisere de aller svakeste, de som ber om hjelp, tilføyer han.

Vil ha forbud

I går skrev Fædrelandsvennen at Frp, med blant andre stortingsrepresentant Åse Michaelsen i spissen, ønsker tiggeforbud i Norge før sommeren. Linda Verdal, leder for Vest-Agder Arbeiderparti, ønsker også et landsomfattende forbud mot tigging.

— Det at politi og påtalemyndigheter skal bruke ressurser på å håndheve et regelverk som sier at det er forbudt å rekke ut hånden og be om hjelp, det er veldig unaturlig. Allerede i dag er tigging regulert gjennom straffeloven, ved at man ikke kan drive med menneskehandel og regissert tigging, sier Dahn.

- Bør hjelpe i hjemlandet

— Hvordan bør tigging håndteres?

— Det er større problemer i samfunnet enn tigging. Jeg har veldig sans for dem som sier at man bør hjelpe folk der de er, slik at det blir mindre behov for å tigge i Norge.

— Burde ikke tiggerne heller hatt vanlige jobber?

— Det hadde selvsagt vært det aller beste.

- Fraviker prinsipp

Dahn sier at samfunnet ikke kan straffe tiggerne som gruppe fordi enkelte av dem driver med kriminalitet.

— Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn sier til Fædrelansvennen at han ikke er for kollektiv avstraffelse som prinsipp, men at det kan virke som at det nå er behov for et slikt system for å beskytte byens borgere. Det er urovekkende når man diskuterer å fravike det viktige rettsprinsippet om individuell straff, fordi man har med mennesker fra en annen etnisitet og kultur å gjøre. Sigøynere og romfolk er en minoritet som har blitt utsatt for forfølgelse gjennom tusen år. Derfor er dette en skremmende utvikling, sier han.

- Ville ikke brukt ytringsfriheten som argument

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund er personlig imot et tiggeforbud.

— Man må gjerne ha synspunkter om tigging og hvorvidt tigging bør foregå på offentlig sted. Personlig har jeg lite sans for et forbud, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

— Men jeg ville ikke brukt ytringsfriheten som argument, understreker han.

— Hvorfor ikke?

— Tigging er noe mer enn en ytring, det er vel så mye en handling. Dette er helt avhengig av hvordan tiggingen foregår. Hvis tiggerne opptrer aggressivt og forstyrrer ytringsfriheten, forstyrrer offentlig ro og orden, så er det mer enn en ytring, sier generalsekretæren.

— Hvis man sitter i ro med en bøsse, så er det ingen klassisk ytring. Dette er en rett jeg mener folk bør kunne ha. Det er urimelig å forby passiv tigging, sier Kokkvold.