Få fiender: Brunskogsneglen har et beskt slim som gjør at få dyr vil spise den. Dermed har den få naturlige fiender. Foto: Tore-Andr Baardsen
Fortvilet: Kaurin fortviler over mengden snegler i kolonihagen. - Vi må stå sammen i krigen mot disse slimete vesenene, sier hun. Foto: Tore-Andr Baardsen

KRISTIANSAND: – Det har aldri vært så ille før, og snart tar vel de slimete røverne over hele kolonihagen. Hvis det skjer, flytter jeg ut, sier Kaurin.

109 frodige småhager ligger side om side i kolonihagen på Kongsgård, der det gror vekster, busker, trær og fargerike blomster.

Hodelykt og snegleklype

– Jeg prøver å oppfordre alle hageeierne til å bidra til å utslette sneglene. For det hjelper ikke at jeg plukker hver kveld hvis naboen ikke gjør det. Da kryper jo sneglene alle veier, sier Kaurin.

Hver kveld tar hun på seg hodelykten og finner fram snegleklypen. Deretter begynner jakten. Under blader, i gresset og i alle tenkelige kriker og kroker i den lille hagen. Den sneglen som havner i Kaurins klype, har sett sin siste solnedgang.

– Det er litt gøy å gå rundt også. I hvert fall hvis man finner mange. Jeg putter dem i en søppelpose og drysser salt over. De vrir seg litt før de dør. Jeg er ikke så snill mot dem, forteller hun.

I bøtter og spann

Produktive: Brunskogsneglen er både hann- og hunnkjønn, dermed kan alle legge egg etter parring. Foto: Tore-Andr Baardsen

Kaurin viser oss gårsdagens fangst i to fulle bøtter. De aller fleste har forsøkt å snegle seg ut av bøttene.– I går hadde vi lagt masse snegler i ei bøtte med lokk på. Men de klarte å komme seg ut, og plutselig var det masse snegler på flukt. De er noen luringer, sier hun og ler.

I en hage litt bortenfor holder Bente Høiseth til. Hun er også sjokkert over sneglemengden i år.

– Det er helt ekstremt her, og de gir meg frysninger. Jeg klipper dem bare i to, sier hun.

Utfører sin snegleplikt

Jane Aspenes forsikrer også sine kolonihagenaboer om at hun gjør sin snegleplikt.

– Jada, jeg er også med i kampen. Det er nok ingen hager her som slipper unna sneglene, sier Aspenes.

Salt: - Jeg heller salt på dem for å drepe dem. Men jeg vil ikke ha noe salt i hagen, det ødelegger plantene. Nå skal vi prøve Nemaslug, sier Kaurin. Foto: Tore-Andr Baardsen

Kaurin finner snegler på de rareste plasser.– Jeg har fått med meg en inn i bilen. Og mange finner veien opp på verandaen. Det er så ekkelt hvis man tråkker på dem, sier hun.

Gjemmer eggene

I komposthaugen til kolonihagen koser en slimete, brun gjeng seg mellom gammelt gress og kvister.

– Bare på en kvadratmeter kan man finne 50 stykker når det regner. Så det er vel herfra elendigheten kommer, forteller Kaurin.

Nå skal hun snart ruste seg for å ta snegleeggene. En brunskogsnegl kan legge mellom 20 og 50 egg om gangen, og de liker å legge dem litt gjemt.

– Sneglene gjemmer eggene, men ikke så godt. Jeg skal legge planker og takstein rundt om på tomta mi, så kan jeg gå og fjerne klumper med egg senere, forteller hun.

– Vi må stå sammen om dette, alle i kolonihagen. Det er helt forferdelig. Kanskje vi blir kvitt dem om vi alle sammen gjør en innsats. Det er full krig. I hvert fall for min del, forteller Kaurin.