— Galskap? Nei, det finnes ikke noe galskap i dette. Det handler bare om å gjøre noe som ingen har gjort før oss, humrer Erik Andreas Larsen.

Det hele begynte som en spøk, men spøken ble raskt lagt i bunken over saker som skal gjennomføres. Ronny Solberg foreslo for kompisen å strekke gummien litt lenger. Hvorfor ikke padle i gummibåt over dammen fra Hirtshals til Kristiansand?

— En riktig så god idé, kvitterte Larsen. Som sagt, så gjort.

— Vi er forberedt på at det kan bli 70 timer i gummibåten. Derfor har vi lagt inn god feilmargin for å rekke gummibåtfestivalen som starter én måned senere, sier Larsen til Fædrelandsvennen.

- Ingen begrensninger

8. juni legger de ut fra Hirtshals. Farkosten de skal benytte er en tomanns-gummibåt. Ifølge de to skal det mye til for at den 130 kilometer lange roturen blir kansellert.

— Vi har i utgangspunktet ingen begrensninger. Men blir det skikkelig uvær med høye bølger, så utsetter vi turen noen dager. Men over Skagerrak skal vi uansett, sier Larsen.

En større cabincruiser med et mannskap på seks personer skal følge de to herrene hele veien over Skagerrak, men planen er å ro og padle for egen maskin hele veien.

— Kun om natta vil vi henge i et tau festet til følgebåten. Det er en fordel at vi blir sett på radaren slik at vi unngår å havne i veien for større kystfartøy, sier Larsen.

Ifølge han sørger nymotens datautstyr for at publikum kan følge hele ferden fra Danmark til Norge fra minutt til minutt.

— Vi blir utstyrt med kamera, så det blir livesending hele veien, forteller Larsen.

Rotak mot kreft

De to kompisene har i en årrekke vært med å arrangere Gummibåtfestivalen som går av stabelen i Birkenes i juli hver sommer. I år ville de finne på noe utenom det vanlige for å skape blest om festivalen. I tillegg ønsket de å samle inn penger til et godt formål. Valget falt raskt på Kreftforeningen.

— Jeg fikk konstatert lymfekreft for 1,5 år siden, men ble erklært frisk i fjor sommer. I høst fikk jeg et tilbakefall. Jeg har imidlertid vært gjennom en rekke behandlinger og følger meg i fin form nå. Prognosene for å bli helt frisk igjen er svært gode. Gjennom dette prosjektet ønsker jeg å gi noe tilbake til Kreftforeningen som har betydd mye for meg i denne situasjonen, sier Larsen.

- Hvordan trener man før en slik tur?

— Det blir nok noen timer foran romaskinen. I tillegg skal vi forsøke å sykle litt for å komme i god form. Vi starter heldigvis ikke helt på scratch, sier Larsen.

- Hva slags velkomst forventere dere i Kristiansand?

— Vi satser på å ro inn til Fiskebrygga mens barene fremdeles er åpne. I så fall blir det en solid feiring, sier mennene.