KRISTIANSAND: Den ferske undersøkelsen, som meningsmålingsbyrået CINT har gjennomført for forsikringsselskapet Tryg, får distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk Vest-Agder til å bruke sterke ord.

— Det er livsfarlig og veldig egoistisk at så mange utsetter både seg selv og andre for fare gjennom ikke å ha full oppmerksomhet på trafikken mens de kjører, fastslår han.

39 prosent av alle de spurte i undersøkelsen, i et representativt utvalg av Norges befolkning, sier de har brukt sosiale medier eller tekstmeldingstjeneste mens de har kjørt bil. Blant de unge voksne, som tilhører aldersgruppen 23-35 år, svarer hele 55 prosent japå spørsmålet.

"Ungdomsfenomen"

— Tallet viser at dette først og fremst er et ungdomsfenomen, og det er ekstra bekymringsfullt ettersom unge førere ofte mangler den erfaringen som skal til bak rattet, påpeker Rath.

Han hevder manglende aktsomhet er den viktigste årsaken til alvorlige ulykker, og sier at den korte tiden man bruker til å sjekke en sms mens man kjører kan være skjebnesvanger.

— Går det så mye som tre sekunder der du ikke har full oppmerksomhet på veien, kan trafikkbildet være helt forandret, understreker distriktslederen.

Vil endre forskriftene

EGOISTISK: Distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk Vest-Agder mener det er livsfarlig å kjøre mens en bruker mobiltelefonen.

Han er sterk tilhenger av at ordlyden i det gjeldende regleverket for mobilbruk i bil endres (se faktaboks).— Jeg vet at hensikten med paragrafen kun er ment å tillate bruk av en håndfriløsning, men den er formulert så dårlig at det kan virke som om den åpner for at det er lov til å bruke mobiltelefonen generelt, bare den er fastmontert. Jeg håper virkelig denne ordlyden endres, sier Rath.

Jurist Ylva Christiansen Sundt i Vegdirektoratet opplyser til Dagbladet at et endringsforslag til forskriftene har vært igjennom to høringsrunder, den siste i fjor høst. Samferdselsdepartementet skal vurdere det endelige forslaget, som ble mottatt i desember.

Unngår håndfriløsning

— Jeg synes det er trist og nærmest en fallitterklæring at vi må ha så mange forbud og påbud i forbindelse med å oppføre seg medmenneskelig. Ikke å bruke mobil mens man kjører handler om respekt for medbilistene, forfekter Rath.

Selv skyr han også håndfriløsning mens han kjører.

— Det er et prinsipp jeg har. Jeg skifter heller ikke radiokanal mens jeg kjører. Det skal så lite til før man ikke har full oppmerksomhet, og det kan være nok til at en ulykke inntreffer, sier distriktslederen.