Enkel og grei meny på Gluggen kafe. Foto: Tor Mjaaland
Tyske Nina Alenka Ludwig i hektisk vaffelsteiking på Gluggen kafe inne i Åseralsheiene. Pågangen har vært stor i vinterferien. Foto: Tor Mjaaland

Det er nemlig ikke bare kafeene langs kysten som merker at folk har vinterferie. Langt inne i Åseralsheiene finner du Sørlandets eneste skikkelige høyfjellskafé, med internasjonalt snitt over. For det er ei ung, tysk jente, Nina Alenka Ludwig, som steiker vafler, serverer ostekake, kaffe og byr på solbærtoddy i den lille jakthytta under fjellet Gluggvarden vest for Bortelid.

åseral kafe1.jpg Foto: Tor Mjaaland

— Veldig gøy og veldig travelt, sier Nina Ludwig der hun helt alene steiker og braser inne i den lille hytta. Like travelt var det ikke helga for et par uker siden da hun stod alene på fjellet i pøs regnvær uten en eneste gjest.

Gluggen kafé

Men i solsteiken de siste dagene i vinterferien har skituristene virkelig vist å sette pris på høyfjellskafeen Gluggen Kaf´€. Både fredag og lørdag var det massevis av skifolk som koste seg i sola rundt kafeen. For på de 15-20 kvadratmetrene nytter det ikke å satse på innendørs servering. Her skjer det meste utendørs.

Tilgjengeligheten til Gluggen kafé er blitt god når det nå kjøres flott rundløype helt inn til kafeen under Gluggvarden. Fra Bortelid er det seks, sju kilometer til kafeen, og de som ønsker en flying start på turen kan ta heisen opp og starte skiturene derfra.

Leben draussen

Høyfjellskafeen til Nina Ludwig er en del av "Leben Draussen", "utendørsliv" på norsk, som er et lite firma som driver friluftsaktiviteter på Bortelid. Og unge frøken Ludwig, som er naturterapeut av profesjon, sørger ikke bare for at skituristene og hyttefolket på Bortelid får mat og drikke når de er på skitur.

Etter turen kan de nemlig få massasje, aromamassasje og fotsone-massasje av Nina Ludwig.

— For meg som naturterapeut står hele mennesket i sentrum av behandlingen. Årsaken til sykdommer og skader kan ligge i andre kroppsdeler enn der du registrerer de og blir derfor ofte ubehandlet. Målet er å stimulere kroppens egne selvregulerende og helbredende evner, sier Nina Alenka Ludwig som innser at høyfjellskafésesongen i Åseralsfjellet er svært kort og hektisk. Og som håper på mer snø i ukene fremover slik at skiføret og dermed kafébesøket sikres i påskeferien.