KRISTIANSAND: — Når du er i en situasjon hvor det har foregått feilvurderinger så er det viktig å vise at man tar ansvar. Det ansvaret har Audun Lysbakken tatt, sier Holmelid til Fædrelandsvennen.

Stortingsrepresentanten fra Vest-Agder tror ikke saken vil ramme Lysbakkens posisjon som påtroppende SV-leder. — En leder som har stått gjennom en slik storm har potensial til å bli styrket som leder. På kort sikt kan saken være ubehagelig for partiet, men på lengre sikt kan dette være en styrke, sier Holmelid.

— Hvor alvorlige synes du feilvurderingene har vært?

— Det har vært gjort uheldige vurderinger. Som Lysbakken har sagt har det vært gjort ting som ikke burde vært gjort. Det har det vært full åpenhet rundt. Summen av det som har kommet frem ble slik at Lysbakken tok det parlamentariske ansvaret, sier Holmelid.

Stor støtte

Leder i Vest-Agder SV Marie-Thérés Kolnes har heller ikke endret mening etter mandagens bombe.

— Jeg har støttet Audun hele tiden og har ikke tenkt til å gå vekk fra den støtten uten videre. Hvis det er behov for en ny lederkandidat regner jeg med at det en jobb valgkomiteen gjør, sier Kolnes til Aftenposten.no.

Fylkesleder i Aust-Agder SV, Thore Wiig Andersen er av samme oppfatning.

- Han viser stort politisk lederskap ved å ta den beslutningen han har tatt i dag. Han tar ansvaret ut fra det som har kommet fram, og det viser stort politisk lederskap, sier Wiig Andersen til NRK.

Halvorsen overtar

Få timer etter at Lysbakken annonserte sin avgang ble det klart at Kristin Halvorsen overtar som barne- likestillings- og inkluderingsminister. Den avtroppende SV-lederen kom i ettermiddag med en sterk anbefaling av Lysbakken som hennes etterfølger.

— Vi kommer nå rett fra sentralstyret som har følgende melding: Sterk støtte til Audun, sterk støtte til hans dømmekraft og lederskap, sa Halvorsen ifølge Dagbladet.

Alf Holmelid har heller ikke noen betenkeligheter med fortsatt støtte til Lysbakken.— Jeg støttet ham som leder før denne saken og gjør det fortsatt. sier Holmelid.

Landsmøte som planlagt

Valget av ny SV-leder skjer under partiets landsmøte til helgen. Under sentralstyrets møte i ettermiddag ble det vedtatt at landsmøtet skal gå som planlagt.

— Vi innstiller på at vi gjennomfører landsmøtet som planlagt og velger en ny leder til lørdag, sier partisekretær Silje Schei Tveitdal.

Schei Tveitdal sier at Lysbakken under møtet fikk bred støtte for sin håndtering av saken. Under møtet deltok representanter fra alle SVs fylkeslag.

— Det er lov å ha forskjellige meninger, men mitt inntrykk er at han fremdeles har bred støtte. At dette skjer en uke før landsmøtet er krevende, men vi er opptatt av å vise at SV er et parti som er i stand til å takle også dette. Vi sier tydelig fra om at denne type feil aksepterer vi ikke. Det er begått feil og da er det naturlig å trekke konsekvensene av det. Audun har ved sin beslutning fremstått som en leder med integritet, sier Schei Tveitdal.

Ansvaret hos statsråden

Audun Lysbakken er fremdeles den eneste kandidaten til ledervervet i SV. Hans sterkeste konkurrent, Heikki Holmås, sier til Aftenposten i dag at han ikke kommer til å lansere sitt kandidatur på nytt.

Alf Holmelid sier han kommer til å støtte Lysbakken som leder selv om det skulle komme forslag om andre kandidater til posisjonen.

— Min støtte er uavhengig av eventuelle motkandidater, sier Holmelid.

— Er det flere i SV som bør tar en runde i etterkant av denne saken?

— Nei. Det parlamentariske ansvaret ligger hos statsråden. Det ansvaret har Lysbakken tatt, sier Holmelid.