MANDAL: — Utgangspunktet for foredraget er en offentlig utredning fra 2010 der det ble slått fast at kvinner er 60 prosent mer fraværende enn menn i arbeidslivet. Det er kun eget fravær, barns sykdom kommer på toppen. Hvorfor er det slik? Det er ikke gjort nok forskning på dette, sier Siren Vetnes Johannessen, leder av Tillitsprosjektet i Mandal kommune.

Hun er hovedtaler under årets 8. mars-arrangement, som finner sted på Kastellet i Mandal neste torsdag. Temaet er "Hvordan opprettholde høy kvinnedeltakelse i arbeidslivet?".

— Vi har invitert Vetnes Johannessen fordi man i Mandal kommune har vist at det går an å gjøre noe med kvinnefraværet. Kommunen har vært en foregangskommune i så måte, sier Eva Hinlo som sammen med Kari Rasmussen og Hilde Witsø utgjør 8. mars-komiteen i Mandal.

Vil være attraktive

— Her vil det bli mange tanker og spørsmål. Vi ønsker å få kvinner til å reflektere rundt temaet. Kvinner vil ikke ha merkelapper på at vi er sykere og dårligere enn menn i arbeidslivet. Vi vil være likeverdige og like attraktive som menn, og da må vi også tørre å ta debatten rundt dette, sier Eva Hinlo.

De mener likestillingen må begynne i hjemmet.

— Det er ingen grunn til å tro at tallene fordeler seg annerledes når det gjelder hvem som er hjemme med syke barn og annet fravær i forbindelse med familiens behov. Ofte er det slik at det er kvinnen som følger til første barnehage- eller skoledag. Vi har like rettigheter som menn i arbeidslivet, men vi bruker dem ulikt, sier Hinlo.

På topp

I dag er Norge på topp i Europa når det kommer til andel kvinner i jobb.

— Hvordan kan vi beholde denne posisjonen? Det er utrolig viktig at kvinner fokuserer på den deltakelsen vi har i yrkeslivet, og det handler om holdninger, tilknytning og hvem vi er som arbeidstakere, sier Rasmussen.

Vetnes Johannessen vil bruke den offentlige utredningen "Arbeid for helse" i foredraget, men vil også vise til lokale tall og funn fra Mandal kommune. Hun satt selv i utvalget som utarbeidet rapporten.

— Rapporten viser at kvinner er mer fraværende enn menn i alle yrker, bortsett fra bygg- og anlegg. Der er det motsatt Jeg vil nok kaste ut noen brannfakler og saftige påstander under foredraget, sier Vetnes Johannessen.

Under arrangementet vil også elevrådsleder ved Mandal videregående skole, Sigrun Vasby, holde ungdomsappell. Soroptimistene deltar med lilla sløyfe-aksjonen og det blir innlegg fra Amnesti med støtte til kvinner i Nord-Afrika og deres kamp for demokratisering.