SOKNDAL: En 32 år gammel mann fra Rogaland er i Dalane tingrett dømt til fengsel i syv måneder. En 60 år gammel mann fra Rogaland er dømt til fengsel i 90 dager. Den tredje, en 56 år gammel mann fra Rogaland, er dømt til fengsel i 120 dager.

60-åringen må betale 8.000 kroner i saksomkostninger. 56-åringen må betale en bot på 25.000 kroner for brudd på vegtrafikkloven og må også betale 8.000 kroner i saksomkostninger.

I tillegg må de tre i fellesskap betale 80.028 kroner i erstatning til brannvesenet i Flekkefjord, 32.000 kroner til brannvesenet i Lund og 60.596 kroner til brannvesenet i Sokndal.

— Her hadde det vært bra å sette fyr

De tre mennene er dømt for en kjøretur om ettermiddagen søndag 9. mai 2010. 60-åringen var sjåfør med de to andre som passasjerer. 32-åringen antente minst 12 gress— og krattbranner ved fylkesvei 1 mellom Sokndal og Lund, og ved riksvei 44 mellom Sokndal og Flekkefjord. 1800 mål gress og kratt ble avsvidd.De tre kjørte bil fra Rogland om ettermiddagen. Det var fint vårvær og tørt i utmarka. Både 32-åringen og 56-åringen drakk alkohol under kjøreturen. Ifølge dommen oppfordret 56-åringen 32-åringen til å sette fyr langs veikanten med en lighter. Både 56-åringen og 60-åringen visste at 32-åringen likte å tenne på ting.

— Her hadde det vært bra å sette fyr, skal 56-åringen ha sagt, ifølge dommen.

Dermed antente han gress- og krattbranner ved Logsvannet ved Åna-Sira og Langevann i Flekkefjord.

Reisefølget oppsøkte så en bekjent i Flekkefjord, før de kjørte tilbake igjen. Også på hjemturen fra Moi på fylkesvei 1 i retning Rogland, stanset 60-åringen minst ti ganger slik at 32-åringen kunne tenne på gress og kratt.

— Da de kom hjem igjen, leste 60-åringen om brannene på internett, heter det i dommen.

- Følte seg truet

De tre har hatt forkjellige forklaringer om hva som skjedde. 56-åringen har forklart at han sov i bilen stort sett hele turen, og derfor ikke kan dømmes for medvirkning. De to andre har forklart at de følte seg truet av 56-åringen til å sette fyr.

Retten festet ikke lit til disse forklaringene, og finner det som bevist at både 56-åringen og 60-åringen medvirket til ildspåsettelsene.

Store ressurser i sving

Politiet fikk den første meldingen om brannen ved riksvei 44 cirka klokken 14. Brannvesenet fra Sokndal, Flekkefjord og Lund rykket ut hver for seg med alt tilgjengelig mannskap.

Også mannskap fra Sivilforsvaret og privatpersoner bisto med slukkingen. Riksvei 44 og fylkesvei 1 var stengt i flere timer. Brannene førte til at gress, lyng, kratt og trær i utmarka ble svidd av, men produktiv skog ble ikke rammet.

- Totalt likegyldig

Ifølge dommen fra Dalane tingrett forsto brannvesenet og politiet raskt at brannen måtte være påsatt. Vitner hadde observert 60-åringens bil og de tre personene i bilen. 13 vitner forklarte seg i Dalane tingrett

Allerede i juni 2010 forelå det tilnærmet tilståelse fra 32-åringen og 60-åringen, og retten vektlegger i formildende retning at saken har blitt gammel uten at de dømte kan lastes for det.

Retten regner skadeverket som grovt.

— Retten viser særlig til at skadeomfanget var relativt betydelig, hvor minst 1800 dekar ble avsvidd etter minst 12 branner som var påsatt med vitende og vilje, heter det i dommen.

Det vektlegges også at samfunnet ble påført betydelige utgifter ved slukningsarbeidet.

— Etter rettens vurdering er det også straffeskjerpende når begge medvirkerne aktivt legger til rette for og oppfordrer 32-åringen til skadeverket, når de kjente til hans begrensede personlige forutsetninger og trang til å sette fyr på ting. Videre har alle de tiltalte fremstått i retten som nærmest totalt likegyldig i forhold til dette straffbare forholdet og konsekvensen den fikk for samfunnet, heter det i dommen.

32-åringen dømt for to husbranner

I tillegg er 32-åringen dømt for å ha antent et hus i Åna-Sira-veien i Sokndal 26. februar 2010. Huset ble totalskadet. Også 16. november 2009 satte han fyr på inngangspartiet i samme hus. Også da ble huset påført store skader.

Selv mener 32-åringen at han ikke hadde noen motiv til ildspåsettelsen av huset. Men ved begge husbrannene ble han observert ved åstedet. Han har også forklart 56-åringen som ble dømt for skogbrannene, at han tente på huset begge gangene.

Trang til å sette fyr på ting

32-åringen har imidlertid innrømmet at han over flere år har hatt trang til å sette fyr på ting. Han har i forbindelse med rettssaken gjennomgått en rettspsykiatrisk undersøkelse og konklusjonen er at han har en uspesifisert personlighetsforstyrrelse, men at han er strafferettslig tilregnelig.

Retten legger imidlertid noe vekt på 32-åringens begrensede personlige forutsetninger som et formildende moment i straffeutmålingen.

32-åringen ble ikke dømt til å betale erstatning til forsikringsselskapet etter husbrannene. Retten mener det er uklart om kravet må reduseres som følge av kravet på påregnelige årsakssammenheng, samt om kravet kan lempes som følge av tiltaltes personlige forutsetninger. Retten konkluderer med at forsikringsselskapets krav fortsatt står ved lag, men at det må fremmes i en egen, sivil sak.

I tillegg er 56-åringen dømt for bilkjøring med minst 2,37 i promille, som endte med et trafikkuhell i Rogaland 15. november 2011. Han er fradømt førerkortet i tre år.