FARSUND: Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, hadde lagt ned påstand på 13 års fengsel for den tiltalte mannen, som erkjente det faktiske forhold men mente at han ikke kunne straffes fordi han selv følte seg truet og handlet i nødverge. Da den domfelte kom inn i leiligheten til avdøde ble det en krangel, hvor tiltalte beskyldte 57-åringen for å ha voldtatt søsteren. Ifølge et vitne var det domfelte som angrep avdøde. Denne forklaringen har domfeltes forsvarer stilt spørsmål ved fordi også han var ruset på drapstidspunktet, i likhet med både avdøde og domfelte.

Retten endte på 12 år som er normalstraffen for forsettlige drap ut fra den rettspraksis som Høyesterett har staket ut.

I tillegg til selve fengselsstraffen må den domfelte betale oppreisningserstatning til avdødes pårørende med 200.000 kroner.

Det er foreløpig uklart om dommen blir anket til lagmannsretten. Den domfelte har automatisk ankeadgang siden minstestraffen er over seks år for den forbrytelse han er dømt for.

Voldtatt søsteren

Lister tingrett skriver i dommen at tiltalte tordde at hans søster var blitt voldtatt av avøde/fornærmede, og etter bevisføringen fremstår det for retten som dette var den utløsende årsak til aggresjonen og drapshandlingen.

"Dersom tiltalte bar på et stadig og intenst hat mot fornærmede etter å ha pratet med sin søster om den angivelige voldtekten, synes det unaturlig at han i mellomtiden ville hatt noe med fornærmede å gjøre, herunder å hjelpe ham med et flytteplass", skriver retten om det som skjedde selve drapsdagen. At domfelte hadde tanker om å "banke" opp avdøde ser ikke retten vekk fra, men antar at drapshandlingen ble utløst relativt spontant, muligens som en kombinasjon av forskjellige følelser, tanker og rus.

Ikke berettiget harme

Tingretten har vurdert det slik at en den berettigede harmen ikke er legitim ved en så alvorlig voldshandling som et drap. Harmen er vurdert som et formildende moment ved straffeutmålingen. Dommerne mener at det som skjedde i leiligheten var en bevisst avlivningshandling mot en forsvarsløs person.