KRISTIANSAND: — Det er klart, skal vi bytte ut alt, blir det en stor jobb. Men vi vet ikke ennå. Vi avventer konklusjonen fra et firma som har sett på bygget, uttaler rådgiver Frank Olsen i Telenor Eiendom til Fædrelandsvennen.

For et par uker siden smalt det i bakken utenfor Telenor-bygget, som i dag huser mellom 200 og 300 arbeidstakere. Umiddelbart ble to utganger, samt uteområdene, avstengt. På plakater i første etasje, blir de ansatte advart mot rasfare.

Skiferen sprekker

«Obs Obs Obs. Døren er stengt på grunn av fare for nedfall av fasadeplater. Vennligst bruk hoveddør.»

- Hvordan er platene festet?

— Det er en åpning mellom skifer og betong. De sitter fast med bolter. Festet er fint, det er skiferen som har sprukket, svarer Olsen, som har driftsansvar for Telenors bygg i distriktet.

Det 10.700 kvadratmeter store kontorbygget kostet om lag 140 millioner kroner da det ble innviet som Telenors hovedkvarter i 2002, med 425 arbeidsplasser. Siden har telegiganten trappet ned virksomheten i byen, bare kundeservice er igjen i bygget sammen med leietakerne NHO og EVRY.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MASSIV SKIFER: Skiferplatene veier rundt 25 kilo hver, og ligger på bakken ved veggen de løsnet fra. Foto: Vegard Damsgaard

— Knyttneveslag i ansiktet

En begeistret ordfører Bjørg Wallevik tok det første spadetaket i mai 2001, til bygget som Dyrvik Arkitekter fra Oslo formet og ga navnet «Gløtt». Bygningen består av tre blokker som er plassert i vifteform, bundet sammen av en glasshall slik at lyset slipper inn.

Men ikke alle strødde godord ut langs elvebredden. Det rosa kunstverket på utsiden, Franz Wests «Drama», ble på folkemunne kalt både «pølsa» og «hundebæsjen». Også det forholdsvis ruvende bygget fikk attest på grått papir.

— Bygget er altfor stort i forhold til beliggenheten ved elvebredden. Telenors gigantiske og bastante betongkasse møter deg som et knyttneveslag midt i ansiktet. Bygget hører hjemme på industriområdet i Sørlandsparken, mente den kjente og engasjerte kunstneren Else Marie Jakobsen, bosatt like i nærheten.

Flere tusen kvadratmeter i det fire etasjers bygget står i dag tomme, og annonsert til leie.