EKSAMEN 17. MAI: Tre ansatte og 13 elever på internasjonal linje på Katedralskolen Gimle brukte 17. mai på eksamener. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: IB-russ er ikke som andre russ: Fordi elevene tilhører et internasjonalt samarbeid om videregående skole, svettet 13 elever med avgangseksamener på Katedralskolen Gimle på selveste nasjonaldagen.

— Vi har visst dette i over et år, så det går bra, sier svenske Mathilda Lindholm.

15 eksamener

IB-linjen (International Baccalaureate)på Katta er en internasjonal studieforberedende utdannelse på videregående skole. Av årets kull på 21 elever hadde 13 av dem eksamener 17. mai. Elevene har bare seks fag, men må til gjengjeld gjennomføre 15 eksamener i dem i løpet av noen hektiske uker.

Mathilda Lindholm kom fra Stockholm for to år siden.

— Pappa fikk shipping-jobb her. Jeg hadde tidligere bodd i Dubai og andre steder. Etter fem år hjemme i Sverige ble jeg med pappa for å få mere tid med ham, forklarer Lindholm.

- Har spradet i dressen

Hun hadde to biologieksamener 17. mai. De 15 eksamenene er alle skriftlige, og varer fra 1 til 2 timer.

— Mange venner var ute og festet onsdag, men det kan ikke vi. Eksamenene betyr 80 prosent av karakteren vår, sier May Helen Danielsen (19) fra Kristiansand, også hun avgangselev på IB-linja.

Vi har fått spradet i russedressene, men på 16. mai satt jeg hjemme og studerte.Besvarelsene leveres på engelsk, håndskrevet, og sendes bort for retting.

Danielsen var ferdig med to spansk-eksamener og én av to biologi-eksamener, da vi møtte henne ved 14-tiden.

— Jeg visste da jeg begynte på linjen for to år siden at jeg måtte prioritere bort russetiden. På IB-linja er det ikke tid til mye annet enn skole. Vi har fått spradet i russedressene, men på 16. mai satt jeg hjemme og studerte. Jeg måtte også prioritere søvn.

Premien

Men premien er altså at de får god tilgang til internasjonale skoler, og altså at de er ferdig med videregående rundt én måned før andre russ. Både Danielsen og Lindholm har siste eksamener 18. mai. De siste IB-eksamenen er 22. mai, lenge før annen russ er ferdig.

— Jeg skal reise til Malta og India. Så skal jeg jobbe. For neste år skal jeg ha et friår, sier Mathilda Lindholm.

Norske Danielsen skal jobbe og reise hun også. Neste år planlegger hun språkstudier på Universitetet i Agder.