STØ KURS: Arne Thomassen (54) har avsluttet kreftbehandlingen og er klar for å gi full gass fram mot stortingsvalget. Her er han avbildet på et av sine favorittsteder, bak styrekonsollen i båten. Foto: Jon Anders Skau

LILLESAND: — Jeg er frisk og fin og klar for valgkamp. Vi har en stor jobb foran oss, men målet er at Aust-Agder Høyre får to representanter på Stortinget, sier Arne Thomassen.

Fædrelandsvennen møtte Lillesand-ordføreren i Brekkestø like før startskuddet gikk for lørdagens Blindleialøp. Den alltid aktive ordføreren var da travelt opptatt som frivillig og altmuligmann.

For fem måneder siden fikk Thomassen beskjed om at han hadde fått kreft i prostata. I april ble han operert og sykmeldt. For første gang siden 2003 måtte han melde forfall til bystyret, og gikk også glipp av Høyres landsmøte i mai. Nå er han erklært kreftfri og klar for stortingskamp.

Samferdsel viktigst

— Det viktigste er samferdsel. Vi må få plass motorvei mellom Arendal og Tvedestrand og vestover fra Kristiansand. Sammenkobling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen er også veldig viktig, sier Thomassen, som forteller at han brukte mye tid i kø da han kjørte til og fra Oslo for behandling.

Fra han fikk kreftdiagnosen og fram til friskmeldingen i juni har Thomassen vært åpen om sykdommen i nærmiljøet. Han har likevel ikke ønsket å la seg intervjue, med unntak av et portrett i Lillesands-posten.

— Det er så mange andre som er syke og som har det vondt. Da må vi heller ha fokus på alle de som trenger hjelp og ikke meg som enkeltperson, sier Thomassen.

Private helsetjenester

Thomassen peker ut samferdsel, skole, trygge lokalsamfunn og helse som de viktigste sakene.

— Jeg er imponert over mye av det som skjer i Helse-Norge. Radiumhospitalet er jeg kjempeimponert over. Så er det klart at koordineringen mellom de forskjellige enhetene har et forbedringspotensial, sier Thomassen.

Han mener at det private helsevesenet bør benyttes for å unngå lang ventetid for pasientene. Selv oppsøkte han Volvat da han fikk beskjed om at han måtte vente tre uker på en undersøkelse.

— Høyre vil utnytte kapasiteten som finnes både i et offentlige og det private. Vi vil at pasienten skal kunne oppsøke private klinikker for rask undersøkelse og at det offentlige tar regningen, sier Thomassen.

- Minimale skattelettelser

Thomassen mener samfunnet vil spare store summer på at folk blir raskere friske og kommer tilbake i jobb.

— Det er dyrt å ha mennesker sykmeldt i lengre tid. Her ligger det en ekstragevinst, sier Thomassen.

— Du frykter ikke at helsetjenestene vil bli dyrere for folk flest?

— Nei, det blir ikke dyrere. Det er det offentlige som tar regningen, sier Thomassen.

— Går det i hop med skattelettelser?

— Det gjør det. Skattelettelsene vi har er minimale. Det går på arveavgift og å lempe litt på dagens formueskatt.

— Du går ikke med på at dere vil rasere Velferds-Norge?

— Tvert imot. Vi er veldig takknemlige overfor dem som har bygget opp velferdssamfunnet siden krigen. Nå skal vi bygge videre på det positive og se nye muligheter. Vi ønsker flere løsninger og skal sørge for at enkeltmennesket føler seg enda bedre ivaretatt, sier Arne Thomassen.