OLGA LINDEKLEIV: Kjøper jordbær ved åkeren av Anna Moseidjordet. Foto: Torgeir Strandberg
JORDBÆR ER I FOKUS: Når den yngste sønnen til jordbærbonden selger jordbær langs veien. Foto: Torgeir Strandberg
PERFEKT PLASS: Gunnar Omestad kom på motorsykkel for å kjøpe jordbær. Foto: Torgeir strandberg
JORDBÆRBONDE: Kristen Steinsland begynner bærhøstingen for alvor til mandag. Foto: Kristin Ellefsen

VENNESLA/SØGNE: — Nå har vi begynt plukkingen. Vi plukket 100 kasser med bær for et par dager siden, i dag blir det i hvert fall 150 kasser. Fra og med mandag blir det fullt kjør, sier jordbærbonde Kristen Steinsland fra Vennesla.

Steinsland har jordbæråkre på Drivenes i Vennesla og Homstean utenfor Øvrebø. En kald juni bremset modningen av jordbærene. På Homstean er bærene fortsatt grønne, mens de på Drivenes rødmer for alvor.

— Nå går modningen snart så fort at vi må begynne forfra igjen når vi er ferdig med raden, sier Steinsland.

500 kasser om dagen

Helge Pettersen er jordbærbonde i Søgne. Varmt vær, kombinert med sorter som vokser fort, gjør at han plukket 4-500 kasser jordbær allerede siste dag før helgen.

OLGA LINDEKLEIV: Kjøper jordbær ved åkeren av Anna Moseidjordet. Foto: Torgeir Strandberg

— Vi plukker for full maskin nå. Vi er tidlig ute her på Sørlandet. De bærene jeg ikke får solgt her, transporterer vi til steder i landet som ikke har jordbær ennå. Det er ingen problem å bli kvitt dem, sier Pettersen.Pettersen tar 400 kroner for én kasse jordbær, men kjøper du to, blir prisen 350 per kasse. Han sier videre at bærene snart er på sitt fineste og klare for sylting.

Fine forhold

Steinsland forklarer at det er gode forhold for jordbærene nå. All solen gjør at bærene blir søte og modnes raskt. I en ideell verden ville han helst hatt noen ekstra regnskurer.

— Jeg ville aller helst ha en god regnskur hver fjerde dag, men vi klarer oss bra med vanning også, sier Steinsland spøkefullt.

Jordbærbonden selger bær via egne utsalg og i enkelte butikker. Senere neste uke åpner han for selvplukk. Prisen ligger på 350 kroner kassen, og foreløpig er etterspørselen større enn produksjonen. Noen heldige har derimot forkjøpsrett.

— I helga leverer jeg jordbær til to bryllup, da prøver vi selvfølgelig å plukke de fineste bærene, sier Steinsland.

Familiebedrift

Gunnar Steinsland er yngst av brødrene Steinsland, som alle er blitt engasjert av faren for sommeren. Han ekspederer jordbærkunder på Kvarstein. Utenfor jordbærbua var det kø i tolvtiden på fredag.

— Jeg har jobbet her så lenge jeg kan huske. Akkurat nå er det en veldig pågang, jeg får nesten ikke slappet noe av. Pappa betaler heldigvis god lønn, sier Steinsland, som feiret sin 14. bursdag på jobb i jordbærbua.

Han regner med å tilbringe store deler av juli bak disken i den lille bua, men han tar ikke med seg jobben hjem.

— Jeg spiser egentlig så mye jordbær på jobb at jeg ikke orker noen når jeg kommer hjem. Men noe blir det, sier unge Steinsland.

Plukker jordbær for 14. år på rad

Ausra Péstininkiené fra Ukraina har plukket jordbær på Drivenes de siste 14 årene. Hun gjør det ikke lenger for pengene, men dropper charterturen og tar det hele som en ferie.

— Jeg koser meg når jeg plukker jordbær. Dette er en ferie for meg. Jeg nyter naturen i Norge. Når jeg ikke plukker jordbær, går vi på stranden eller på shopping, som vanlige turister, sier Péstininkiené.

Ausra Péstininkiené: Har vært trofast i tjenesten. Nå har hun plukket jordbær på Drivenes de siste 14 årene. Foto: Torgeir Strandberg

I løpet av den lange jordbærkarrieren har hele familien vært med og plukket jordbær i Vennesla, selv om de ikke kan skilte med fjorten års tjeneste. Hun har også knyttet tette bånd til de andre plukkerne, som kommer tilbake hvert år.— Alle er venner her, og vi har det gøy mens vi plukker jordbær, sier Péstininkiené