AGDER: — Jeg tror og håper dette er siste gufs av vinteren, sier meteorolog Stig Arild Fagerli i Storm Weather Center.

Og den lange vinterens siste krampetrekning kan bli av det kraftige slaget.

— Det ser ut til å bli cirka 30 millimeter med nedbør. Jeg er litt usikker på formen, men tror det meste blir snø. Dermed tror jeg vi kan vente så mye som 20 til 25 centimeter med våt snø, sier Fagerli.

Han understreker at det er noe usikkert om nedbøren kommer som snø eller regn, men anslår at det blir mest snø.

Over 300-400 meter er han rimelig sikker på at det snør kraftig.

- Kaotisk

Som meteorolog er Fagerli forsiktig med å bruke ord som snøkaos. Likevel går han langt i antydningene.

— Mange har nok innstilt seg på vårføre nå, og en del har kanskje skiftet til sommerdekk. De kan skape kaotiske tilstander noen steder, mener Fagerli.

Han håper brøyteberedskapen i byene på Sørlandet har noe igjen på budsjettene sine etter den lange vinteren.

— Brøytefolkene burde være på "alerten". Hvis de gjør en god jobb er det ikke sikkert det blir så ille. Hvis de ikke får det unna, skulle det være nok snø til å skape trøbbel, sier Fagerli.

Han forteller at den rolige værtypen som har vært i Agder-fylkene i lang tid skal fortsette tirsdag og onsdag. På torsdag kommer det et markant skifte. Utpå torsdagen kommer et lavtrykk inn fra England og Nordsjøen. Den største nedbøren vil komme langs kysten torsdag kveld og natt til fredag.

Advarer

Storm.no varsler mandag ettermiddag at ukene med sol og blå himmel i Sør-Norge er snart over. Torsdag treffer det første lavtrykket Sør- og Østlandet.

– Både mandag, tirsdag og onsdag blir fine dager, men så er det slutt, forteller Storm-meteorolog Lisbet Håvik.

Onsdag svekkes høytrykket såpass at et lavtrykk slipper inn mot Danmark og Sverige.

Torsdag og fredag kan det totalt komme opp mot 35 millimeter nedbør, mest litt inn fra kysten på Sørlandet og sør på Østlandet.

– Nedbøren starter om natten, og selv om den nok kommer som sludd ytterst ved kysten skal du ikke langt inn i landet før det snør, advarer Håvik.

Stig Arild Fagerli bekrefter advarslene over Fædrelandsvennen, og mener det er viktig å dempe folks vårforventninger - i hvert fall for et par dager.

— Etter dette lavtrykket ser det ut til å bli bedre, sier han.